Επιστήμονες μετέτρεψαν τις πρωτεΐνες σε μουσική

Ένας επιστήμονας και ένας μουσικοσυνθέτης είχαν μια πρωτότυπη ιδέα: να μετατρέψουν τις πρωτεΐνες σε μουσική, ώστε να τις ακούν στερεοφωνικά, προκειμένου να τις μελετήσουν.

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν πάνω από 100.000 διαφορετικά είδη πρωτεϊνών, το καθένα από τα οποία αποτελείται από ένα διαφορετικό συνδυασμό αμινοξέων και, επιπλέον, μπορούν να διπλώσουν και να πάρουν τα πιο πολύπλοκα σχήματα, ιδίως όταν το σώμα αρρωσταίνει, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να μελετηθούν.

Ο βιοχημικός Ρόμπερτ Μπαϊγουότερ του βρετανικού βιοϊατρικού Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και ο συνθέτης Τζόναθαν Μίντλετον του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Ουάσιγκτον, βρήκαν τρόπο να δίνουν μελωδική μορφή στις πρωτεΐνες, ακούγοντας έτσι τις διαφορές της μιας πρωτεΐνης από την άλλη, ανάλογα με τον διαφορετικό τρόπο που αυτές διπλώνουν.

Οι δύο ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γενικότερα, ώστε ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, με πληροφορίες προς αξιοποίηση, να μετατρέπεται κάθε φορά σε μουσική.

Η μέθοδος των δύο ερευνητών μετατρέπει τις πρωτεΐνες αρχικά σε αριθμούς (κάθε διαφορετική δομή πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε διαφορετική σειρά αριθμών) και στη συνέχεια οι αριθμοί μετατρέπονται σε μουσικές μελωδίες. Έτσι, κάθε διαφορετική πρωτεΐνη ακούγεται διαφορετικά.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με μια ομάδα 38 ανθρώπων, από τους οποίους ζήτησαν να δουν εικόνες διαφορετικών πρωτεϊνών και παράλληλα να ακούσουν την μουσική κάθε μιας. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι οι εικόνες δεν χρειαζόντουσαν,  καθώς οι εθελοντές ήσαν σε θέση να ξεχωρίσουν τις πρωτεΐνες μόνο από την μουσική τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος