Επιστήμονες παράγουν τροφή από ηλεκτρισμό

Φινλανδοί ερευνητές κατασκεύασαν τροφή από ηλεκτρική ενέργεια, νερό, διοξείδιο του άνθρακα και μικρόβια. Το συνθετικό αυτό φαγητό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του “Food From Electricity”, ένα πρότζεκτ που στοχεύει στην καταπολέμηση της πείνας στις περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στο οποίο συνεργάζονται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Lappeenranta (LUT) και το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο της Φινλανδίας (VTT).

Το μείγμα που κατασκεύασαν, με τη βοήθεια ενός αντιδραστήρα, είναι πολύ θρεπτικό και περιέχει 50% πρωτεΐνη, 25% υδατάνθρακες, λίπη και νουκλεϊκά οξέα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι η τροφή αυτή θα μπορούσε να παράγει τρόφιμα χωρίς περιβαλλοντικό αντίκτυπο εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον επιστήμονα Juha-Pekka Pitkänen, μέλος της ερευνητικής ομάδας, είναι να βελτιστοποιήσει το σύστημα, γιατί σήμερα ένας αντιδραστήρας μεγέθους ενός φλιτζανιού καφέ χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να παράγει ένα γραμμάριο πρωτεΐνης.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία για να τελειοποιηθεί το σύστημα παραγωγής. Ο δυνητικός αντίκτυπος των τροφίμων που παράγονται με ηλεκτρική ενέργεια και άλλες διαθέσιμες πρώτες ύλες είναι τεράστια και υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Ως μέσο σίτισης ανθρώπων που ζουν σε περιοχές που δεν είναι κατάλληλες για  γεωργική παραγωγή. Το μηχάνημα λειτουργεί επίσης ανεξάρτητα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να τροφοδοτεί τους ανθρώπους σε μόνιμη βάση καθώς δεν απαιτεί προϋποθέσεις όπως είναι η σωστή θερμοκρασία, η υγρασία ή έναν συγκεκριμένο τύπο εδάφους. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση για ζωοτροφές και τις καλλιέργειες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή τους.

Στο μέλλον, η τεχνολογία θα μπορεί να μεταφερθεί σε ερήμους και άλλες περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα σίτισης. Μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι ένας οικιακός αντιδραστήρας, ένας τύπος οικιακής συσκευής καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει ηλεκτρισμός.

ΠΗΓΕΣ :

https://futurism.com/a-team-of-scientists-just-made-food-from-electricity-and-it-could-be-the-solution-to-world-hunger/

https://www.lut.fi/web/en/news/-/asset_publisher/lGh4SAywhcPu/content/protein-produced-from-electricity-to-alleviate-world-hunger

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος