Την πρώτη σύντομη ταινία που μεταφέρει τον θεατή σε ένα εικονικό ταξίδι στο κέντρο του γαλαξία μας, με θέα 360 μοιρών, δημιούργησαν αστρονόμοι, από τις ΗΠΑ και τη Χιλή.

Προκειμένου να ταξιδέψουν τους θεατές προς το μυστηριώδες κέντρο του γαλαξία μας, εκεί όπου «φωλιάζει» μια τεράστια μαύρη τρύπα και περιφέρονται τεράστια άστρα (της κατηγορίας Wolf-Rayet), καθώς και ισχυρά νέφη αερίων, οι συντελεστές της ταινίας αξιοποίησαν στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ «Chandra» της NASA, το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και άλλα υπέρυθρα τηλεσκόπια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ράσελ του Ποντιφικηκού Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, παρουσίασαν την ταινία στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Η Γη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από το κέντρο του γαλαξία. Η ταινία «τοποθετεί» τον θεατή στο σημείο του «Τοξότη Α*», στο σημείο της κεντρικής αλλά αόρατης μαύρη τρύπας, που δίνει το όνομά της σε όλο το κέντρο του γαλαξία μας. Ο «Τοξότης Α*» έχει μάζα ισοδύναμη με περίπου τέσσερα εκατομμύρια ήλιους.

Οι θεατές του φιλμ μπορούν να δουν 25 γιγάντια άστρα Wolf-Rayet σε τροχιά γύρω από το κέντρο του γαλαξία, τα οποία εκλύουν πολύχρωμους αστρικούς ανέμους.

Το βίντεο των 360 μοιρών μπορεί να προβληθεί σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας, όπως το Samsung Gear VR ή το Google Cardboard ή σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής του YouTube.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή βίντεο: Chandra X-ray Observatory

Πηγή φωτογραφίας: Chandra X-ray Observatory

Μοιράσου το άρθρο: