Επιβεβαιώθηκε και σε άλλο γαλαξία η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν

Τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα έλεγχο της γενικής θεωρίας σχετικότητας, όχι μόνο πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και πέρα από τον δικό μας γαλαξία, πραγματοποίησε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των επιστημονικών συμπερασμάτων στα οποία είχε καταλήξει ο  Αϊνστάιν αναφορικά με τη συμπεριφορά της βαρύτητας σε κοσμική κλίμακα.

Οι επιστήμονες –που συνδύασαν στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή- απέδειξαν ότι, πράγματι,  η βαρύτητα συμπεριφέρεται όπως προβλέπεται από τη δημοφιλή θεωρία της σχετικότητας (Άλμπερτ Αϊνστάιν-1915). Ο καθηγητής Μπομπ Νίκολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας και Βαρύτητας ανέφερε σχετικά: «Είναι τόσο ανακουφιστικό να χρησιμοποιούμε τα καλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο για να θέσουμε σε αμφισβήτηση τον Αϊνστάιν και τελικά να βρίσκουμε πόσο σωστός ήταν»

Η θεωρία της σχετικότητας έχει δοκιμαστεί και έχει επιβεβαιωθεί στη Γη και στο διάστημα, αλλά οι νέες, πιο μακρινές μετρήσεις, πέρα από τα όρια του δικού μας γαλαξία, που έδειξαν πώς καμπυλώνεται το φως (και κατ’ επέκταση ο χωροχρόνος γύρω από τον γαλαξία) επιβεβαίωσαν ξανά την ορθότητα της συγκεκριμένης θεωρίας.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Κόλετ του Ινστιτούτου Κοσμολογίας και Βαρύτητας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα τεστ ακριβείας της θεωρίας. χρησιμοποίησαν έναν σχετικά κοντινό μας γαλαξία (τον ESO325-G004 σε απόσταση 450 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη) ως βαρυτικό φακό. Ο εν λόγω γαλαξίας δρα ως ισχυρός βαρυτικός φακός, στρεβλώνοντας το φως από έναν άλλο πολύ πιο μακρινό γαλαξία που βρίσκεται από πίσω του, δημιουργώντας έτσι τον λεγόμενο φωτεινό «δακτύλιο Αϊνστάιν» γύρω από το κέντρο του. Συγκρίνοντας τη μάζα του γαλαξία ESO 325-G004 με την καμπύλωση του χώρου γύρω του, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η βαρύτητα συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.

Οι νέες δοκιμές και παρατηρήσεις που πραγματοποίησαν οι αστρονόμοι σχετίζονται με το φαινόμενο της επέκτασης του σύμπαντος, κάτι που από το 1929 είναι γνωστό ότι συμβαίνει. Ωστόσο, το 1998 έγινε αντιληπτό ότι η διαστολή του σύμπαντος γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς σήμερα από ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί –επισημαίνουν οι επιστήμονες- μόνο αν υπάρχει ένας «εξωτικός» παράγων διαστολής, η λεγόμενη -και προς το παρόν μόνο θεωρητική- σκοτεινή ενέργεια. Όμως το κατά πόσο μπορεί να ισχύει αυτή η εξήγηση της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος, εξαρτάται από το εάν ισχύει επίσης η γενική θεωρία της σχετικότητας για τη βαρύτητα σε κοσμολογική κλίμακα, που όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη μελέτη, πράγματι ισχύει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ESO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος