Ερασιτέχνης αστρονόμος φωτογράφισε την αρχή μιας έκρηξης σούπερ-νόβα

Το πρώτο φως από την έκρηξη ενός άστρου φωτογράφισε κατά τύχη ένας ερασιτέχνης αστρονόμος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατέγραψε το πρώτο οπτικό φως από μια έκρηξη σούπερ-νόβα.

Μπορεί οι εκρήξεις σούπερ-νόβα να μην είναι σπάνιες, αλλά επειδή συμβαίνουν τυχαία, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις φωτογραφίσει κανείς στην αρχή τους. Τρεις ώρες μετά το ξεκίνημα μιας τέτοιας έκρηξης ήταν, ως τώρα, το νωρίτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επαγγελματίες αστρονόμοι κατάφεραν να δουν μια τέτοια στιγμή στο σύμπαν.

Ο Βίκτορ Μπούσο από το Ροζάριο της Αργεντινής, κλειδαράς στο επάγγελμα, δοκίμαζε στο σπίτι του τη νέα κάμερα του ερασιτεχνικού του τηλεσκοπίου όταν, εντελώς τυχαία, τράβηξε φωτογραφίες από την έκρηξη ενός άστρου στο σπειροειδή γαλαξία NGC 613, σε απόσταση περίπου 85 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Αναλύοντας αργότερα τις εικόνες που τράβηξε σε διάστημα 90 λεπτών, ο Μπούσο παρατήρησε σε μερικές από αυτές μια έντονη λάμψη στον ουρανό. Ενημερώνοντας τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και ρωτώντας επαγγελματίες αστρονόμους πληροφορήθηκε για το τι είχε καταφέρει να αποτυπώσει.

Στη συνέχεια, επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια στράφηκαν στο συγκεκριμένο σημείο του ουρανού και επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για μια έκρηξη σούπερ-νόβα τύπου ΙΙb. Το εν λόγω άστρο έχει αρχική μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Μετά την αρχική καταγραφή του συμβάντος, οι ερευνητές με επικεφαλής τη Μελίνα Μπέρστεν του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Λα Πλάτα της Αργεντινής, παρατήρησαν για μήνες το φαινόμενο, γνωστό πλέον ως SN 2016gkg, από αστεροσκοπεία όλου του κόσμου.

Ο αστρονόμος ‘Αλεξ Φιλιπένκο του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σα να κερδίζεις το κοσμικό λαχείο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιθανότητα να «αιχμαλωτίσει» ο Μπούσο το πρώτο φως της σούπερ-νόβα υπολογίζεται από σε μία στα δέκα εκατομμύρια ως και μία στα εκατό εκατομμύρια!

Οι φωτογραφίες του ερασιτέχνη αστρονόμου παρέχουν τις πρώτες εμπειρικές παρατηρήσεις της συμπεριφοράς μιας σούπερ-νόβα στο αρχικό της στάδιό, κάτι το οποίο έως τώρα οι επαγγελματίες της επιστήμης γνώριζαν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

Μια άλλη ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Μάθιου Σμιθ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, παρατήρησε σχεδόν ταυτόχρονα με την προαναφερθείσα έκρηξη την πιο μακρινή και αρχαία έκρηξη σούπερ-νόβα, σε απόσταση 10,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η έκρηξη, γνωστή και ως «υπέρλαμπρη σούπερ-νόβα» ή «υπερ-νόβα», είναι η πιο μακρινή στο χώρο και στο χρόνο που έχει ανιχνευθεί ποτέ, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ESA/Hubble & NASA μέσω AP (αρχείο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος