Σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης των ωκεανών δεν αυξάνεται (μόνο) με το σταθερό ρυθμό των τριών χιλιοστών ετησίως, όπως είχαν υπολογίσει αρχικά οι επιστήμονες, αλλά επιπλέον επιταχύνεται λίγο κάθε χρόνο.

Από την ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από δορυφόρους για το διάστημα των τελευταίων 25 χρόνων προκύπτει ότι, πέρα από την επιβεβαιωμένη άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά τρία χιλιοστά ετησίως, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών επιταχύνεται κατά περίπου 0,08 χιλιοστά κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν κατά ένα χιλιοστό ανά δεκαετία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, στην περίπτωση που αυτή η επιτάχυνση συνεχισθεί, μπορεί να έχει ως συνέπεια ένα συνολικό ετήσιο ρυθμό ανόδου των υδάτων κατά δέκα χιλιοστά ή και παραπάνω μέχρι το 2100.

«Η επιτάχυνση, που οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, μπορεί να διπλασιάσει το συνολικό επίπεδο ανόδου των θαλασσών έως το 2100, σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, οι οποίες υποθέτουν ένα σταθερό ρυθμό ανόδου, σε πάνω από 60 εκατοστά συνολικά, αντί περίπου 30 εκατοστά που είχε υποτεθεί», ανέφεραν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιβ Νέρεμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 65 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα που διανύουμε, αν οι ωκεανοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν με το σημερινό ρυθμό επιτάχυνσης. Σημειωτέον ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο αφού ο ρυθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον, προκαλώντας ιδιαιτέρως προβλήματα σε πολλές παράκτιες πόλεις.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών οφείλεται αφενός στη διόγκωση του θαλασσινού νερού, όσο αυτό απορροφά περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα και, αφετέρου, στο λιώσιμο των πάγων που έχει ως συνέπεια πρόσθετες ποσότητες νερού να καταλήγουν στις θάλασσες. Επιπλέον, έκτακτα φαινόμενα όπως τυφώνες και εκρήξεις Ηφαιστίων επηρεάζουν επίσης το ρυθμό ανόδου της στάθμης των ωκεανών, τονίζουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /David Goldman

Μοιράσου το άρθρο: