Έρευνα: Αισθητήρες θα μας ειδοποιούν όταν τα φυτά μας χρειάζονται πότισμα

Με ηλεκτρονικούς αισθητήρες θα «εξοπλίζονται», στο μέλλον τα φύλλα των φυτών προκειμένου να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους, κάθε φορά που χρειάζονται πότισμα.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Στράνο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών δημιούργησαν ηλεκτρονικά κυκλώματα που μπορούν να εκτυπωθούν. Οι αισθητήρες αυτοί τοποθετούνται στα φύλλα και δίνουν «σήμα» όταν τα φυτά χρειάζονται πότισμα.

Η νέα τεχνολογία αναμένεται να αποβεί χρήσιμη, όχι μόνο για τα φυτά των σπιτιών ή των γραφείων που θα εκπέμπουν SOS όταν χρειάζονται νερό, αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες που, στο μέλλον, δεν θα μείνουν ποτέ απότιστες, καθώς οι αγρότες δεν θα έχουν πια καμιά «δικαιολογία» ώστε να αφήσουν τους καρπούς της Γης τους δίχως νερό. Αντιθέτως, θα έχουν στο πλευρό τους ένα «σύμμαχο» απέναντι στης απειλές της ξηρασίας ενόψει και της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, στη φύση υπάρχουν φυτά που, λόγω της έλλειψης νερού, καθώς οι ιστοί τους υφίστανται βλάβες και μειώνεται η φωτοσυνθετική τους δραστηριότητά, μπορούν να κάνουν φανερή την ανάγκη τους για πότισμα. Αντίθετα, κάποια άλλα φυτά δεν μπορούν να «ζητήσουν» βοήθεια και ως εκ τούτου, μια τεχνολογία που θα ειδοποιεί για τις ανάγκες τους είναι σωτήρια γι’ αυτά.

«Δημιουργήσαμε το πιο έγκαιρο εργαλείο προειδοποίησης για ξηρασία, που έχει γεωργικές εφαρμογές. Είναι δύσκολο να πάρει κανείς τέτοιες πληροφορίες για τα φυτά με άλλο τρόπο. Μπορεί να βάλει κανείς αισθητήρες στο χώμα ή να χρησιμοποιήσει όργανα δορυφόρων, αλλά ποτέ δεν θα ξέρει πραγματικά αν ένα συγκεκριμένο φυτό χρειάζεται νερό», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ο νέος αισθητήρας αξιοποιεί τα λεγόμενα στόματα των φυτών, τους μικρούς πόρους στην επιφάνεια των φύλλων που επιτρέπουν την εξάτμιση του νερού. Καθώς αυτή συμβαίνει, η πίεση του νερού μέσα στα φυτά πέφτει, επιτρέποντας σε αυτά να τραβούν ξανά νερό από το χώμα. Τα στόματα ανοίγουν τη μέρα όταν εκτίθενται στο φως και κλείνουν τη νύχτα.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τα στόματα χρειάζονται συνήθως 7 λεπτά για να ανοίξουν όταν υπάρχει φως και 53 λεπτά για να κλείσουν όταν πέφτει το σκοτάδι. Όμως, όταν υπάρχει έλλειψη νερού, τα στόματα χρειάζονται κατά μέσο όρο 25 λεπτά για το άνοιγμά τους και 45 λεπτά για το κλείσιμό τους.

Για να δημιουργήσουν τον αισθητήρα οι ερευνητές του ΜΙΤ χρησιμοποίησαν μια μελάνη από νανοσωλήνες άνθρακα (μικροσκοπικοί κούφιοι σωλήνες άνθρακα που είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού) διαλυμένους μέσα σε μια οργανική ουσία που δεν βλάπτει τα στόματα των φυτών. Αυτή η «μελάνη» μπορεί να τυπωθεί πάνω στα φύλλα για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο καταγράφει πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα στόματα.

Προκειμένου να εξελίξουν την τεχνολογία τους και να διευκολύνουν τη διαδικασία της εφαρμογής της στα φυτά, οι ερευνητές αναπτύσσουν έναν πιο εύκολο τρόπο για την τοποθέτηση του αισθητήρα. Ένα αυτοκόλλητο που θα εφαρμόζεται στα φύλλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος