Σχεδόν 5.000 βήματα την ημέρα κάνει, κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις μετρήσεις διεθνούς έρευνας ο αριθμός των ημερήσιων βημάτων ενός ανθρώπου κατά μέσο όρο είναι 4.350.

Ο μέσος Έλληνας περπατά λιγότερο από το προβλεπόμενο, αναφέρουν οι ειδικοί. Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τους λιγότερους «περιπατητές» σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον σλοβενικής καταγωγής καθηγητή Γιούρε Λέσκοβετς, χρησιμοποίησαν ανώνυμα τα στοιχεία των χρηστών από τα κινητά τους τηλέφωνα, στα οποία μια εφαρμογή κατέγραφε πληροφορίες σχετικά με τη βάδισή τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τους βηματισμούς σχεδόν 718.000 χρηστών (1.159 από την Ελλάδα, με μέση ηλικία 30 ετών), το 90% των οποίων προέρχονταν από ανεπτυγμένες χώρες.

Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, ο Έλληνας περπατά καθημερινά περίπου όσο ο μέσος Αιγύπτιος (4.315 βήματα), ο μέσος Ινδός (4.297) και ο μέσος Βραζιλιάνος (4.289), αλλά λιγότερο από τον Πορτογάλο (4.744), τον Ρουμάνο (4.759), τον Τούρκο (5.057), τον Γάλλο (5.141), τον Ιταλό (5.296) και τον Ισπανό (5.936).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι σαφές ότι στο εσωτερικό των χωρών υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων αναφορικά με το πόσα βήματα κάνουν κάθε μέρα.

Στις χώρες με την μεγαλύτερη ανισότητα στη σωματική κινητικότητα, οι άνθρωποι έχουν σχεδόν 200% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι, σε σχέση με τις χώρες όπου υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα στον αριθμό των ημερήσιων βημάτων του πληθυσμού, λένε οι ειδικοί. Στην περίπτωση των ΗΠΑ και του Μεξικού, παραδείγματος χάριν, ενώ ο μέσος κάτοικος κάνει τον ίδιο περίπου αριθμό βημάτων μέσα στη μέρα (4.774 και 4.962 αντίστοιχα), στη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες (ΗΠΑ) υπάρχουν περισσότεροι παχύσαρκοι.

Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσο πιο άνιση είναι μια χώρα, τόσο λιγότερο κινητικές είναι οι γυναίκες της, κάτι που π.χ. ισχύει και στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: