Για άγνωστο λόγο, η παρουσία μιας γάτας στο σπίτι «εξουδετερώνει» ένα γονίδιο (ΤΤ), το οποίο, αν ενεργοποιηθεί, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικού άσθματος, αναφέρουν Δανοί επιστήμονες, οι οποίοι διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να συμβαίνει, όταν στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει το παιδί υπάρχει σκύλος.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Παιδικού ‘Ασθματος του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης (COPSAC), με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Χανς Μπίσγκααρντ, ανέλυσαν στοιχεία για 377 παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν άσθμα.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι, τα παιδιά με τη γονιδιακή παραλλαγή ΤΤ εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα, αν ζούσαν κοντά σε μια γάτα (άσχετα με το αν οι μητέρες τους είχαν ή όχι άσθμα). Το συγκεκριμένο γονίδιο -που υπάρχει περίπου στο ένα τρίτο των παιδιών- ασκεί τη μεγαλύτερη γενετική επίδραση στο αν ένα παιδί θα εμφανίσει άσθμα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, εκτός από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παιδικού άσθματος, οι γάτες είναι πιθανό να συμβάλλουν και στην προστασία του παιδιού από την πνευμονία ή την βρογχίτιδα.

Μπορεί οι επιστήμονες να αδυνατούν να εξηγήσουν επαρκώς για ποιο λόγο ή με πιο τρόπο ακριβώς οι γάτες «προστατεύουν» τα παιδιά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα (σε αντίθεση με τους σκύλους) ωστόσο, η νέα μελέτη αποτελεί άλλη μια ένδειξη αναφορικά με την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς τα γονίδια που εμπλέκονται σε μια πάθηση, συχνά ενεργοποιούνται ή «σιωπούν» ανάλογα με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος, που ασκούνται ήδη μέσα στη μήτρα και μόλις το παιδί έρθει στον κόσμο.

Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι, αναφέρουν οι ειδικοί, ότι μόνο οι γάτες έχουν στο σώμα τους ορισμένα βακτήρια ή μεταφέρουν στο σπίτι ιούς και μύκητες, που μπορεί να «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μειώνοντας έτσι την αλλεργική και φλεγμονώδη αντίδραση του σώματός του.

Σε κάθε περίπτωση, άλλοι ερευνητές έχουν καταλήξει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα, σε σχέση με το αν η παρουσία μιας γάτας στο σπίτι μπορεί να έχει, πράγματι, ευεργετικά αποτελέσματα: Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ιmperial College του Λονδίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με γάτες εμφανίζουν αυξημένο ερεθισμό στους πνεύμονες και παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα του άσθματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Βρετανικής έρευνας, η συχνή έκθεση στις γάτες σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στο αναπνευστικό σύστημα και επιτείνει τα συμπτώματα του άσθματος ή της δύσπνοιας ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν αλλεργία στις γάτες.

Να σημειωθεί ότι, όπως προέκυψε από μια άλλη, μεγάλη σουηδική έρευνα (τα συμπεράσματα της οποίας ήρθαν στο φως πριν από δύο χρόνια) τα παιδιά που κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μεγαλώνουν σε σπίτια όπου υπάρχουν σκύλοι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο άσθματος τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Richard Vogel

Μοιράσου το άρθρο: