Έρευνα: Οι γενετικές μεταλλάξεις που δεν ευνοούν τους ανθρώπους εξαλείφονται σταδιακά

Μια νέα μεγάλη γενετική έρευνα σε ΗΠΑ και Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκαν γονιδιώματα 210.000 ανθρώπων, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελίσσονται (προς όφελος του ίδιου του ανθρώπινου οργανισμού), έστω και με πολύ αργό ρυθμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και το βαρύ κάπνισμα, είναι λιγότερο συχνές στους ανθρώπους με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Επιπλέον, οι μεταλλάξεις που προδιαθέτουν τους ανθρώπους για καρδιοπάθεια, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία και άσθμα, είναι επίσης λιγότερο συχνές στους ανθρώπους που ζουν για μεγαλύτερο διάστημα.

«Βρήκαμε γενετικές ενδείξεις ότι η φυσική επιλογή συνεχίζει να συμβαίνει στους σύγχρονους ανθρώπινους πληθυσμούς», δήλωσε ο Τζόζεφ Πίκρελ, εξελικτικός γενετιστής, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των πανεπιστημίων Κολούμπια της Νέας Υόρκης και Κέιμπριτζ.

Κάτι που προέκυψε και από αυτή τη μελέτη αφορά στο ότι, ευνοϊκά χαρακτηριστικά τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους αναδύονται συνεχώς μέσω της εξέλιξης, όταν οι αντίστοιχες γενετικές μεταλλάξεις παρέχουν κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης. Κάθε γενιά κληροδοτεί αυτές τις επωφελείς μεταλλάξεις στις επόμενες, με αποτέλεσμα αυτές να γίνονται όλο και συχνότερες μεταξύ ενός πληθυσμού.

Η εξέλιξη δεν σταματά να συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, λένε οι επιστήμονες, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν εκατομμύρια χρόνια για να γίνει αισθητή η αλλαγή.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι στις γυναίκες άνω των 70 ετών γίνεται σταδιακά όλο και πιο σπάνια η εμφάνιση στο DNA τους του γονιδίου ΑΡΟΕ4 που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, καθώς οι γυναίκες με ένα ή δύο αντίγραφα του εν λόγω γονιδίου υψηλού κινδύνου τείνουν να πεθαίνουν πολύ πριν από αυτές που δεν έχουν αυτό το γονίδιο.

Από τη μέση ηλικία, είναι λιγότερο συχνή η εμφάνιση της μετάλλαξης στο γονίδιο CHRNA3, που προδιαθέτει κάποιον να καπνίζει πολύ, άρα να πεθάνει πρόωρα. Συγκρίνοντας ανθρώπους άνω των 80 ετών με ανθρώπους άνω των 60 ετών, υπολογίσθηκε ότι ανάμεσα στις δύο αυτές γενιές η συχνότητα μετάλλαξης του εν λόγω γονιδίου έχει μειωθεί κατά 1% περίπου.

Η έρευνα οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι, η γενετική προδιάθεση για υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL), για μεγάλο δείκτη μάζας σώματος και για καρδιοπάθεια συνδέονται με μικρότερη διάρκεια ζωής. Σε μικρότερο βαθμό, και η γενετική προδιάθεση για άσθμα σχετίζεται με ζωή μικρότερης διάρκειας.

Αντιθέτως, η γενετική προδιάθεση για καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και η καθυστερημένη γέννηση παιδιών συνδέεται με μακροζωία, τονίζουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος