Έρευνα: Η κακή ποιότητα ή η έλλειψη ύπνου ίσως σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα μιας νέας αμερικανικής έρευνας, τον κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, κάποια στιγμή στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι, που όμως παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο τους.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπάρμπαρα Μπέντλιν της Ιατρικής Σχολής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, οι βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου.

Όπως έχει επισημανθεί από προηγούμενες μελέτες, ο διαταραγμένος ή ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση ή την πρόοδο του Αλτσχάιμερ με διάφορους τρόπους.

Η αύξηση, μεταξύ, άλλων της συσσώρευσης των πλακών της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι μια από τις βασικές επιπτώσεις-αιτίες που οδηγούν στο Αλτσχάιμερ- και μπορεί να οφείλεται στη δυσκολία κάποιου να κοιμηθεί. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλος «καθαρίζει» από αυτές τις τοξικές ουσίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εκατό και ένας άνθρωποι, με μέση ηλικία 63 ετών, οι οποίοι δεν εμφάνιζαν ακόμη προβλήματα μνήμης ή νοητικής συγκέντρωσης, συμμετείχαν στη νέα αυτή μελέτη επειδή, παρά το υγιές προφίλ τους, ανήκαν σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου, επειδή κάποιος γονιός τους είχε Αλτσχάιμερ ή επειδή οι ίδιοι διέθεταν ένα γονίδιο (ΑpoΕ), που αυξάνει τον κίνδυνο για την εν λόγω νευροεκφυλιστική πάθηση.

Από τους συμμετέχοντες ελήφθησαν δείγματα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό των συμμετεχόντων, το οποίο αναλύθηκε για την παρουσία βιοδεικτών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν χειρότερη ποιότητα και περισσότερα προβλήματα ύπνου και ένιωθαν νυσταγμένοι την επόμενη μέρα, εμφάνιζαν περισσότερες ενδείξεις για Αλτσχάιμερ (αυξημένη παρουσία των πρωτεϊνών βήτα αμυλοειδούς, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα τους και φλεγμονή).

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν είχαν όλοι οι άνθρωποι με προβλήματα ύπνου ενδείξεις Αλτσχάιμερ στο υγρό του νωτιαίου μυελού τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, δεν εμφανίζουν τέτοιους βιοδείκτες.

Συμπληρωματικά, η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε: «Παραμένει ασαφές αν ο ύπνος επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου ή αν, αντίστροφα, η νόσος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στη σχέση μεταξύ του ύπνου και των σχετικών βιοδεικτών»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχεό AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος