Επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το συμπέρασμα και άλλων, παλαιότερων ερευνών σχετικά με το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ασπαραγίνη, μια ουσία που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα (σπαράγγι, πουλερικά, θαλασσινά κ.α.) ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Έπειτα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με επιθετικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού διαπιστώθηκε ότι περιορίζοντας την ποσότητα του αμινοξέος ασπαραγίνη στον οργανισμό των πειραματόζωων, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η εξάπλωση των καρκινικών όγκων σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων δίνουν στους ερευνητές την ελπίδα ότι, με τη μείωση της απαραγίνης στους καρκινοπαθείς θα καταφέρουν να εμποδίσουν τις μεταστάσεις του καρκίνου.

Ο λεγόμενος «τριπλά αρνητικός» καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται (και εξαπλώνεται) ταχύτερα από άλλα είδη καρκίνου, με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικός στις θεραπείες που υπάρχουν. Στόχος των επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής βιολογίας Γκρεγκ Χάνον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είναι, με βάση τα νεότερα ευρήματα τους, να αναπτύξουν νέες θεραπευτικές στρατηγικές που θα βασίζονται στον περιορισμό της ασπαραγίνης στον οργανισμό των ασθενών και θα λειτουργούν μαζί με άλλες θεραπείες.

Η ασπαραγίνη, ως αμινοξύ, αποτελεί κύρια ουσία για τη δημιουργία πρωτεϊνών από τα κύτταρα. Το ίδιο το σώμα παράγει ασπαραγίνη, ενώ η ποσότητά της αυξάνεται μέσω της διατροφής. Και επειδή υπάρχει σε πληθώρα τροφίμων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την αποφύγει κανείς.

Το σπαράγι, τα γαλακτοκομικά, το μοσχάρι, τα αυγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α. είναι τροφές πλούσιες σε ασπαραγίνη. Αντίθετα στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά η εν λόγω ουσία εντοπίζεται σε χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου αυτά συνιστώνται για την εξασφάλιση μιας πιο ισορροπημένης, εξειδικευμένης διατροφής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Η νέα μελέτη καθιστά σαφές ότι η εμφάνιση σε έναν όγκο της συνθετάσης της ασπαραγίνης, ενός ενζύμου που τα κύτταρα χρησιμοποιούν για να παράγουν το αμινοξύ ασπαραγίνη, ενισχύει την επέκταση του όγκου σε κατοπινό στάδιο. Κατά συνέπεια, οι μεταστάσεις (του καρκίνου του μαστού) εμποδίζονται σημαντικά με τη μείωση της ασπαραγίνης, είτε μέσω διατροφικών περιορισμών, είτε μέσω χημειοθεραπείας με το φάρμακο L-asparaginase, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν δύο επιστήμονες ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τους Γιώργο Πουλογιάννη και Ευαγγελία Παπαχρήστου (του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ αντίστοιχα). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο περιορισμός της ασπαραγίνης θα μπορούσε να βοηθήσει, όχι μόνο στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, αλλά και άλλων ειδών καρκίνου.

Πηγέ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/The Guardian

Φωτογραφία: Mia/AP

Μοιράσου το άρθρο: