Η ερευνητική διαπίστωση ότι, οι σκύλοι έχουν υπερδιπλάσιους νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό τους (περίπου 530 εκατομμύρια) από ό,τι οι γάτες στο δικό τους (250 εκατομμύρια) φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ερώτηση σχετικά με το ποίο από τα δύο τετράποδα είναι, τελικά, πιο έξυπνο.

Σύμφωνα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα μπορεί να συγκλίνει με την πιο «παραδοσιακή» άποψη ότι, ο σκύλος (που υπακούει στον άνθρωπο και επικοινωνεί μαζί του με πιο άμεσο τρόπο) είναι –πράγματι- εξυπνότερος από τη γάτα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και βιολογίας Σουζάνα Χερκουλάνο-Χουζέλ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, ανέλυσαν τους εγκεφάλους διαφορετικών ειδών ζώων (σκύλων, γατών, λιονταριών, αρκούδων, υαινών, ρακούν, τρωκτικών κ.α.).

Ένας λόγος, αναφέρουν οι ειδικοί, που οι σκύλοι έχουν περισσότερους νευρώνες, είναι ότι είναι πιο κοινωνικά ζώα από τις γάτες, επομένως έχουν πολυπλοκότερη συμπεριφορά. Αυτό τους επιτρέπει να συνεργάζονται αρμονικά με τους ανθρώπους, αναλαμβάνοντας το ρόλο του πιστού φίλου.

Αντίθετα, οι γάτες έχουν πιο μοναχική συμπεριφορά, ενώ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν τους ρόλους των σκύλων (του φύλακα, του οδηγού, του διασώστη κλπ.).

«Ο αριθμός των νευρώνων που έχει ένα ζώο, ιδίως στον εγκεφαλικό φλοιό του, καθορίζει τον πλούτο της εσωτερικής νοητικής κατάστασής του και την ικανότητά του να προβλέπει τι θα συμβεί στο περιβάλλον με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες του» δήλωσε η Χερκουλάνο-Χουζέλ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι σκύλοι έχουν τη βιολογική ικανότητα να κάνουν πολύ πιο πολύπλοκα και ευέλικτα πράγματα στη ζωή τους από ό,τι μπορούν οι γάτες. Τουλάχιστον τώρα πια διαθέτουμε μερικά βιολογικά δεδομένα, όταν συζητάμε αν οι σκύλοι ή οι γάτες είναι πιο έξυπνοι», πρόσθεσε η επικεφαλής της έρευνας.

Όσο αφορά τα ζώα εν γένει, οι επιστήμονες πίστευαν ότι, οι εγκέφαλοι των σαρκοβόρων θα έχουν περισσότερους φλοιακούς νευρώνες από ό,τι των φυτοφάγων ζώων, με βάση το σκεπτικό ότι το κυνήγι είναι πιο απαιτητικό νοητικά.

Όπως διαπιστώθηκε, ωστόσο, στα μικρά και στα μεσαία σαρκοβόρα η αναλογία των νευρώνων σε σχέση με το μέγεθος του εγκεφάλου κάθε ζώου είναι περίπου ίδια με εκείνη των φυτοφάγων ζώων του ίδιου μεγέθους. Πιθανή εξήγηση για αυτό είναι πιθανότατα το ότι, η εξελικτική πίεση είναι εξίσου μεγάλη στον εγκέφαλο ενός ζώου που θέλει να ξεφύγει για να σωθεί από ένα άλλο ζώο που το κυνηγά.

Από την έρευνα δεν επιβεβαιώθηκε η άποψη πως τα κατοικίδια ζώα έχουν αναλογικά μικρότερους εγκεφάλους από τα άγρια ζώα. Από τα ερευνητικά δεδομένα προέκυψε ότι, η αναλογία του μεγέθους του εγκεφάλου προς το βάρος του σώματος μιας γάτας και ενός σκύλου δεν διαφέρει σημαντικά από την αναλογία σε ένα λιοντάρι ή μια αρκούδα.

Να σημειωθεί ότι, ο φλοιός του ανθρωπίνου εγκεφάλου περιέχει γύρω στα 16 δισεκατομμύρια νευρώνες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Desmond Boylan

Μοιράσου το άρθρο: