Τι βλέπει ένα νεογέννητο; Πότε διακρίνει τα πρόσωπα των άλλων και πότε αναγνωρίζει το δικό του; Τα αποτελέσματα ερευνών δίνουν σημαντικά στοιχεία για τον πρώτο χρόνο στη ζωή των μωρών.

Ο Μάθιου είναι 18 μηνών και ήδη αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Γελάει με το σημάδι από κραγιόν στο μάγουλό του και απορεί με το καινούργιο του «σκουφάκι» μπροστά στην οθόνη ζωντανής κάμερας που καταγράφει τις αντιδράσεις του, ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου του.

Οι περιοχές αυτές απορροφούν διαφορετικά το υπέρυθρο φως και αποτυπώνονται στο θερμικό χάρτη του οξυγόνου στο αίμα του εγκεφάλου του.

Σύμφωνα με την Κιάρα Μπουργκαρέλι, φοιτήτρια στο Διδακτορικό Πανεπιστήμιο Λονδίνου, από προηγούμενες μελέτες με ενήλικες γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο σημαντικές περιοχές που σχετίζονται με τον αυτο-προσδιορισμό. Φαίνεται πως τα νήπια που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ενεργοποιούν τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές.

Συνήθως τα νήπια αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην ηλικία από ενάμισι έως δύο ετών και αν για αυτά μοιάζει με παιχνίδι η έρευνα στηρίζει πολλά σε αυτή τη διαδικασία.

Με τη βοήθεια των λιλιπούτειων συνεργατών τους οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν κάτι παραπάνω για την εμφάνιση του αυτισμού και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρου

Μοιράσου το άρθρο: