Στη Γεωργία ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη κρασιού

Μεγάλα πήλινα δοχεία, που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ανακάλυψαν Καναδοί, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Γεωργιανοί επιστήμονες και αρχαιολόγοι, σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας.

Εκτιμάται ότι τα αρχαία ίχνη κρασιού έχουν ηλικία περίπου 8.000 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ταρταρικό οξύ και άλλα οργανικά οξέα που ανακαλύφθηκαν σε οκτώ δοχεία, από το οποίο το αρχαιότερο χρονολογείται περίπου από το 5980 π.Χ.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί παρόμοια πιθάρια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη Γεωργία για τη ζύμωση του κρασιού (στη χώρα καλλεργούνται πάνω από 500 ποικιλίες οίνου).

Σε κάθε έναν από τους οικισμούς εκτιμάται ότι ζούσαν περίπου 60 άτομα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Ως προς τα αντικείμενα που βρέθηκαν από τους επιστήμονες, κάθε δοχείο έχει ύψος περίπου 80 εκατοστά και διάμετρο 40 εκατοστά. Κάποια από τα αγγεία, που έχουν γκριζωπή απόχρωση, φέρουν εικόνες αμπελιών και έναν άνδρα που χορεύει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής στον Στέφεν Μπατιούκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έκαναν την ανακάλυψη στις περιοχές ανασκαφών Γκανταχρίλι Γκόρα και Σουλαβέρις Γκόρα.

Μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποιΐας είχαν βρεθεί σε κεραμικά ηλικίας περίπου 7.000 έως 7.500 ετών από τα όρη του Ζάγρου στο βορειοδυτικό Ιράν (5400 έως 5000 π.Χ.). Στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κρασιού όχι από αμπέλια, αλλά από ρύζι, μέλι και φρούτα, που υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία περίπου 7.000 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, «το ευρασιατικό αμπέλι, από το οποίο σήμερα παράγεται το 99,9% του κρασιού παγκοσμίως, έχει τις ρίζες του στην περιοχή του Καυκάσου». Από τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ο αρχαίος και πολύπλευρος σημαντικός ρόλος του κρασιού στην ιστορία και την καθημερινότητα των πολιτισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Agne27-SA 2.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος