Στους νοτιοανατολικούς πρόποδες των Ιμαλαΐων βρίσκονται οι «ρίζες» όλων των εσπεριδοειδών της Γης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας κατά την οποία επιστήμονες ανέλυσαν το DNA διαφορετικών εσπεριδοειδών από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα πρώτα εσπεριδοειδή εμφανίστηκαν πριν από περίπου οκτώ εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, μέχρι πρότινος δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο ποια ήταν η καταγωγή τους. Όπως αναφέρεται και στο BBC, ερευνητές από την Ισπανία και τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα γονιδιώματα σε περισσότερες από 50 ποικιλίες εσπεριδοειδών και συμπέραναν ότι η κοιτίδα τους είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει το ανατολικό ‘Ασαμ της Ινδίας, τη βόρεια Μιανμάρ και το δυτικό Γιουνάν της Κίνας.

Τα εσπεριδοειδή εξαπλώθηκαν από τα Ιμαλάια προς τη νοτιοανατολική Ασία, όταν πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια άλλαξε το κλίμα της περιοχής. Στη συνέχεια, πριν περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια τα εσπεριδοειδή εξαπλώθηκαν στην υπόλοιπη Γη, φτάνοντας μέχρι και την Αυστραλία.

Ο δρόμος για τη δημιουργία νέων ποικιλιών εσπεριδοειδών έχει ανοίξει σήμερα, χάρη στη γενετική τεχνολογία, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Τα πιο «εξελιγμένα» εσπεριδοειδή αναμένεται να είναι πιο ανθεκτικά σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και αρρώστιες, ενώ θα γίνονται ακόμα πιο νόστιμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC

Φωτογραφία: AP /K.M.Chaudary

Μοιράσου το άρθρο: