Έρευνα: Τα καυσαέρια των πλοίων κάνουν ισχυρότερες τις καταιγίδες

Όπως αποκαλύφθηκε από μια νέα αμερικανική έρευνα, οι καταιγίδες πάνω από τις δύο πιο πολυσύχναστες στον κόσμο διαδρομές των πλοίων είναι σημαντικά ισχυρότερες σε σχέση με τις καταιγίδες πάνω από άλλες περιοχές των ωκεανών, τις οποίες δεν διασχίζουν εμπορικά πλοία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, οι αστραπές συμβαίνουν με σχεδόν διπλάσια συχνότητα πάνω από τις ναυτιλιακές οδούς στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό και στον πορθμό της Μαλάκας μεταξύ Μαλαισίας-Ινδονησίας, καθώς και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από ό,τι σε άλλες περιοχές χωρίς πλοία, παρόλο που και σε αυτές το κλίμα είναι παρόμοιο.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, τα σωματίδια που περιέχονται στα καυσαέρια των ντιζελομηχανών, τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα μέσω των φουγάρων, διευκολύνουν το σχηματισμό νεφών και καταιγίδων πάνω από τις θάλασσες.

Το φαινόμενο εξηγείται ως εξής: Όλες οι μηχανές εσωτερικής καύσης -οχημάτων, πλοίων κ.α.- εκπέμπουν καυσαέρια που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια αιθάλης, αζώτου και θείου. Τα αερολύματα αυτά δημιουργούν το «νέφος» ρύπανσης των πόλεων και παράλληλα συμβάλλουν στο σχηματισμό κανονικών νεφών. Τα μόρια του νερού από τους υδρατμούς συμπυκνώνονται γύρω από αυτά τα σωματίδια δημιουργώντας σταγονίδια και σωματίδια πάγου, που αποτελούν την «πρώτη ύλη» για τα σύννεφα και τις καταιγίδες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα ατμόσφαιρας Τζόελ Θόρντον του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, κατέγραψαν τις ακριβείς γεωγραφικές τοποθεσίες περίπου ενάμισι δισεκατομμυρίου αστραπών που συνέβησαν στη Γη μεταξύ 2005-2016. Από τις παρατηρήσεις τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι αστραπές και οι καταιγίδες είναι σχεδόν διπλάσιες πάνω από τις κύριες θαλάσσιες οδούς των εμπορικών πλοίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Ariel Schalit

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος