Τα (μικρά) πούρα δεν είναι λιγότερο βλαβερά για τον οργανισμό μας από τα κοινά τσιγάρα, σύμφωνα με το πόρισμα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, τα δεδομένα της οποίας καταδεικνύουν ότι ένα τσιγάρο έχει την ίδια ή και περισσότερη νικοτίνη από ένα συνηθισμένο τσιγάρο.

Για την έρευνα τους, οι επιστήμονες Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επικεντρώθηκαν στην ανάλυση στοιχείων για 8 μάρκες μικρών πούρων.

Σύμφωνα με δύο διαφορετικές τεχνικές μέτρησης της νικοτίνης, η μέση περιεκτικότητα ενός μικρού πούρου είναι μεγαλύτερη από ό,τι ενός τσιγάρου. Από τη μια μέθοδο ανάλυσης φάνηκε ότι, με ένα πουράκι ο καπνιστής εισπνέει κατά μέσο όρο 1,24 μιλιγκράμ νικοτίνης έναντι 0,87 mg στην περίπτωση του τσιγάρου. Σύμφωνα με τη δεύτερη μέθοδο μέτρησης, η μέση νικοτίνη για ένα μικρό πούρο είναι 3,49 μιλιγκράμ και για ένα τσιγάρο 2,13 mg.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Τζον Ρίτσι, καθηγητής δημόσιας υγείας, ανέφερε: «Αυτά τα προϊόντα είναι κατά βάση τσιγάρα. Είναι εξίσου επιβλαβή με τα τσιγάρα, αν όχι περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για προϊόντα που είναι λιγότερο επιζήμια για τον ίδιο, γι’ αυτό πρέπει να ισχύουν για τα μικρά πούρα οι ίδιοι κανονισμοί που ισχύουν για τα τσιγάρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Rokok Indonesia 2.0

Μοιράσου το άρθρο: