Έρευνα: Τα πρόβατα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν πρόσωπα (video)

Επιστήμονες στη Βρετανία, που έκαναν πειράματα σε πρόβατα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα ζώα μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα από φωτογραφίες.

Ακόμα και χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί, τα πρόβατα αναγνωρίζουν το πρόσωπο του ανθρώπου που τα φροντίζει ή γενικά κάποιο οικείο πρόσωπο, αναφέρουν οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένι Μόρτον.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τα πρόβατα δοκιμάστηκαν στην αναγνώριση προσώπων που έβλεπαν σε οθόνες (του πρώην Αμερικάνου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, των ηθοποιών Τζέικ Γκίλενχαλ και Έμα Γουάτσον και της δημοσιογράφου Φιόνα Μπρους). Κάθε φορά που τα ζώα αναγνώριζαν με επιτυχία ένα πρόσωπο, έπαιρναν ως ανταμοιβή μια νόστιμη λιχουδιά.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο του πειράματος, τα πρόβατα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ανθρώπινα πρόσωπα (κάποιου από τους τέσσερις διάσημους και ενός αγνώστου). Οκτώ στις δέκα φορές τα πρόβατα διάλεγαν σωστά με τη βοήθεια μιας ειδικά σχεδιασμένης πένας, είτε τα ανθρώπινα πρόσωπα δείχνονταν ανφάς είτε υπό γωνία (στη δεύτερη περίπτωση η επίδοσή τους είχε μείωση περίπου 15%).

Προς επιβεβαίωση των ευρημάτων της έρευνας, σε επόμενη φάση, οι επιστήμονες δοκίμασαν αν τα πρόβατα ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν από φωτογραφίες -χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση- τα πρόσωπα των ίδιων των επιστημόνων και άλλων ανθρώπων που περιποιούνταν τα ζώα επί περίπου δύο ώρες τη μέρα. Τα πρόβατα διάλεξαν σωστά επτά στις δέκα φορές το γνώριμο πρόσωπο σε σχέση με εκείνο κάποιου αγνώστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος