Έρευνα: Τεχνητή Νοημοσύνη «μαντεύει» τη σκέψη και τη μετατρέπει σε εικόνα

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, βασισμένο σε αλγόριθμους που θα μπορούν, εν μέρει, να μαντέψουν τι σκέφτεται ένας άνθρωπος και μετά θα μετατρέπουν τις σκέψεις αυτές σε εικόνες, αναπτύσσει μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή Ζονγκμίνγκ Λίου των Σχολών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ.

Μπορεί η εποχή που μια μηχανή θα «διαβάζει» τη σκέψη μας να είναι ακόμα μακριά, ωστόσο, γίνονται ήδη τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, θυμίζοντας σε πολλούς πως το μέλλον έχει ήδη φτάσει και πως ακόμα και τα πιο ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου ίσως αποτελέσουν κάποτε κομμάτι της πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από τρεις γυναίκες να βλέπουν εκατοντάδες βίντεο την ώρα που ένα μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) κατέγραφε την εγκεφαλική τους δραστηριότητά.

Παράλληλα, ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο (convolutional neural network) βαθιάς μάθησης και επεξεργασίας εικόνας μάθαινε να συσχετίζει τις εικόνες στις βιντεοταινίες με τα μοτίβα στον εγκέφαλο των γυναικών. Με την εξέλιξη της διαδικασίας, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να προβλέψει από μόνο του τι έβλεπαν οι εθελόντριες και, με βάση αυτή την εκτίμηση, οι ερευνητές μπορούσαν, στη συνέχεια, να κάνουν μια χονδρική απεικόνιση του περιεχομένου του εγκεφάλου.

Μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα των προβλέψεων του συστήματος υπολογίζεται στο 50%, «μαντεύοντας» τι βλέπει ένας άνθρωπος και άρα τι επεξεργάζεται ο εγκέφαλός του, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε 15 κατηγορίες αντικειμένων-δραστηριοτήτων.

Για την περίπτωση που το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εκπαιδευθεί σε δεδομένα από μια γυναίκα, αλλά δοκιμάσει να μαντέψει το περιεχόμενο του εγκεφάλου μιας άλλης γυναίκας, τότε το ποσοστό επιτυχίας του πέφτει στο 25%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, στο μέλλον, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να «μεταφράσει» τις σκέψεις ή ακόμη και τα όνειρα σε ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή και, τελικά, σε κινούμενες εικόνες- βιντεοταινίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος