Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, τα ανθρώπινα δάκρυα μπορεί να είναι χρήσιμα και για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Λιου. Ως εκ τούτου σχεδιάζουν ένα νέο «τεστ δακρύων» βάσει του οποίου θα είναι δυνατόν να διαπιστωθεί, εύκολα και με αξιοπιστία, αν κάποιος πάσχει από την συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο.

Από την ανάλυση δειγμάτων δακρύων 55 ασθενών που έπασχαν από τη νόσο Πάρκινσον, σε σύγκριση με την ανάλυση δειγμάτων (δακρύων) από 27 υγιείς ανθρώπους ίδιας ηλικίας και φύλου προέκυψε ότι, στα δάκρυα των παρκινσονικών ασθενών η πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, που αποτελεί «αποτύπωμα» της νόσου στον εγκέφαλο, είναι αυξημένη έως και πέντε φορές στους ασθενείς σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στους μη πάσχοντες (από τη συγκεκριμένη νόσο).

Επειδή το Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεύρων, πέρα από τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα, η όποια αλλαγή στα νεύρα λόγω της νόσου είναι δυνατό να συνεπάγεται μεταβολές και στα επίπεδα των πρωτεϊνών των δακρύων, κάτι που «φανερώνει» τη νόσο.

Ο δρ. Λιου αναφέρει σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης: «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα δάκρυα μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο, φθηνό και μη επεμβατικό βιοδείκτη για τη νόσο Πάρκινσον». Σε συνέχεια της εξήγησης του, ο επικεφαλής της έρευνας προσθέτει: «Επειδή η διαδικασία της νόσου μπορεί να ξεκινήσει χρόνια ή και δεκαετίες προτού τα συμπτώματα εμφανισθούν, ένας βιολογικός δείκτης σαν κι αυτόν θα είναι χρήσιμος για την έγκαιρη διάγνωση ή ακόμη και για τη θεραπεία της νόσου». Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές  σε ανθρώπους, προκειμένου ένας τέτοιος τρόπος εξέτασης να χρησιμοποιηθεί μαζικά και με ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: