Εδώ και χιλιάδες χρόνια, με κάθε ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς, οι άνθρωποι δίνουμε στον εαυτό μας υποσχέσεις αυτοβελτίωσης. Η παραπάνω διαπίστωση δεν βασίζεται σε υποθέσεις, αλλά είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων μελετών των επιστημόνων, που εξακολουθούν, ακόμα και σήμερα, να εξετάζουν ποιες είναι οι αποφάσεις που παίρνουμε για τη ζωή μας με αφορμή την έλευση του νέου έτους.

Οι πιο συχνές αποφάσεις που παίρνουμε για τη νέα χρονιά είναι: Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να χάσουμε κιλά, να κάνουμε αποταμίευση, να σταματήσουμε το κάπνισμα. Βεβαίως, το αν και σε πιο βαθμό θα τηρήσουμε αυτές τις αποφάσεις παραμένει ένα ξεχωριστό ζήτημα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μια καινούρια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κολλεγίου Μάριστ της Νέας Υόρκης, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (το 44%) έχουν ήδη πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν κάποια σημαντική απόφαση στην προσωπική ζωή τους το 2018.

Όπως αποτυπώνεται και σε ποσοστά, οι δύο συχνότερες αποφάσεις είναι «να γίνω καλύτερος άνθρωπος» (12%) και «να χάσω βάρος» (10%). Ακολουθούν (με 9% η κάθε μία) οι αποφάσεις «να τρώω πιο υγιεινά», «να ασκούμαι περισσότερο» και «να βρω καλύτερη δουλειά».

Όπως ίσως γνωρίζουμε και όπως επιβεβαιώνουν και οι ψυχολόγοι, η τάση του ανθρώπου είναι να επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες. Κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον να τηρήσει έστω και μια από τις δύσκολες προτάσεις αυτοβελτίωσης.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι, ούτε ένας στους δέκα ανθρώπους (μόλις το 8%) δεν καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις που δίνει στον εαυτό του για περισσότερους από λίγους μήνες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μικρές «συμβουλές» που προτείνουν οι επιστήμονες προκειμένου να μας βοηθήσουν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας: Το βασικό είναι, όπως υποστηρίζουν, να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους ενώ σημαντικό είναι επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, να θέτουμε μόνο ένα μεγάλο στόχο κάθε φορά προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μια ακόμα πρόταση των ειδικών είναι να ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας σε άλλους (π.χ. συγγενείς ή φίλους), έτσι ώστε να «δεσμευόμαστε» και απέναντι σε κάποιον άλλον πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό. Επιπλέον, οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να μας εξασφαλίσουν την απαραίτητη «συμπαράσταση» προκειμένου να επιτύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους.

Παρόλο που κάθε «πρωτοχρονιάτικη» υπόσχεση είναι δύσκολο να τηρηθεί, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι, οι αποφάσεις  που παίρνονται με αφορμή το ξεκίνημα μιας νέα χρονιάς έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα να υλοποιηθούν από ό,τι οι αποφάσεις που παίρνονται σε άλλες στιγμές του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: