Έρευνα: Υπό δοκιμή το νέο τεστ αίματος που “προλαβαίνει” το έμφραγμα

Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, που ανιχνεύει την πιθανότητα εμφράγματος μέσα σε λιγότερα από 20 λεπτά και μπορεί να αντικαταστήσει το τωρινό τεστ τροπονίνης.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν το νέο τεστ cMyC (Cardiac myosin-binding protein C) σε σχεδόν 2.000 ασθενείς που εισήχθησαν επειγόντως σε νοσοκομεία με υποψία εμφράγματος.

Από τις δοκιμές αποδείχθηκε ότι το τεστ είναι πράγματι αποτελεσματικό όσο το ήδη υπάρχον, αλλά εξασφαλίζει γρηγορότερα αποτελέσματα και -δεδομένης της επιτυχίας του- θεωρείται πολύ πιθανό, εντός των επόμενων πέντε ετών, να χρησιμοποιείται ευρέως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και σε άλλες χώρες.

Στα θετικά αποτελέσματα της εν λόγω εξέτασης, συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, η εξοικονόμηση ιατρικών δαπανών, η απελευθέρωση κλινών στα νοσοκομεία και η μη υποχρεωτική παραμονή των ασθενών σε αυτά προκειμένου να  περιμένουν τα αποτελέσματα.

Τα επίπεδα της πρωτεΐνης που ανιχνεύει το νέο τεστ, αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό σε περίπτωση εμφράγματος, από ό,τι η πρωτεΐνη τροπονίνη. Έτσι, οι γιατροί μπορούν χάρη στο cMyC να αποκλείσουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη σιγουριά την πιθανότητα εμφράγματος και να στείλουν τον άνθρωπο ξανά στο σπίτι του.

Το τεστ, που προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα στους γιατρούς μέσα σε 15 έως 30 λεπτά, ανάλογα με τον ασθενή, ενώ δεν χρειάζεται επανάληψη, όπως η τροπονίνη. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες δοκιμές προτού το νέο τεστ αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον, αναφέρουν οι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Jessica Kourkounis

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος