Έρευνες για την ενίσχυση θεραπειών της καρδιακής ανεπάρκειας που οδηγεί στη σήψη

Έλληνες επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής «Lewis Katz», στο Temple University της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, περιέγραψαν σε πρόσφατη μελέτη τους το μηχανισμό που σχετίζεται με την απώλεια ενέργειας από την καρδιακή δυσλειτουργία και οδηγεί στη σήψη.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, με τη μελέτη τους συμβάλλουν περισσότερο στις προσπάθειες για την εύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Κωνσταντίνος Δροστάτος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακολογίας, στο Κέντρο Μεταφραστικής Ιατρικής και το Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Temple και ένας από τους βασικούς ερευνητές που συμμετέχουν στην εν λόγω μελέτη, εξηγεί: «Η σήψη οφείλεται σε λοίμωξη, η οποία διεγείρει ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση προκαλώντας αυξημένο οξειδωτικό στρες στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πλήττονται κάθε χρόνο από την πάθηση της σήψης. Από αυτούς περίπου το ένα πέμπτο πεθαίνει. Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο καρδιακός μυς ο οποίος αποδυναμώνεται από τη φλεγμονή που προκαλείται κατά τη σήψη, δεν είναι σε θέση να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται και ως εκ τούτου παρατηρείται σοβαρή μείωση της ροής του αίματος και της παροχής οξυγόνου στους ιστούς, κάτι που τελικά οδηγεί σε ανεπάρκεια των οργάνων. Μέχρι στιγμής, οι αντιφλεγμονώδεις θεραπείες δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν την επιβίωση στους ασθενείς.

“Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, ώστε να δράσουν έγκαιρα τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα πριν αρχίσουν να αποτυγχάνουν τα κρίσιμα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού”, ανέφερε ο κ. Δροστάτος.

Χάρη στη νέα μελέτη τους και μετά από την διεξαγωγή πειραμάτων σε ποντικούς, οι ερευνητές είναι σε θέση να προτείνουν μια καινούρια προσέγγιση, η οποία ενδεχομένως να καταστήσει αποτελεσματικότερη την εφαρμογή υποστηρικτικών και αντιφλεγμονωδών θεραπειών.

«Σήμερα, η κύρια προσέγγιση της θεραπείας της σήψης είναι υποστηρικτική» ανέφερε ο κ. δρ. Δροσάτος και πρόσθεσε: «Βάσει των τελευταίων μας ευρημάτων, οι υποστηρικτικές και αντιφλεγμονώδεις θεραπείες θα παραμείνουν ως βάση. Διασφαλίζοντας όμως ότι η καρδιά και ίσως και άλλα όργανα συνεχίζουν να παράγουν ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία τους, θα μπορούσαμε να παράσχουμε πρόσθετο χρόνο για να λειτουργήσουν οι θεραπείες πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμη πολυοργανική ανεπάρκεια».

Παρεμποδίζοντας την ενεργοποίηση ενός ενζύμου -γνωστού ως NADPH οξειδάση 2 (NOX2)- στην καρδιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνεται το οξειδωτικό στρες και έτσι επιτρέπεται η συνέχιση παραγωγής ενέργειας στην καρδιά, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με σήψη όταν αυτή η μέθοδος εφαρμοστεί κλινικά.

Ο δρ. Δροσάτος και οι συνεργάτες του από την ερευνητική ομάδα του John Morrow στο Τμήμα Ιατρικής του Τμήματος Καρδιολογίας στο Columbia University της Νέας Υόρκης επικεντρώθηκαν στη μελέτη του ενζύμου NOX2, γνωρίζοντας ότι η ενεργοποίησή του οδηγεί στην παραγωγή τοξικών χημικών μορίων που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες στην καρδιά. «Τα αυξημένα επίπεδα δραστικών ειδών οξυγόνου αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της καρδιακής δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια της σήψης» δήλωσε ο δρ. Δροσάτος.

Δύο προηγούμενες μελέτες όπου χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ποντικών σε σήψη, έδειξαν ότι η προαγωγή ενέργειας στην καρδιά διορθώνει την καρδιακή δυσλειτουργία και βελτιώνει την επιβίωση.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν δύο Ελληνίδες ερευνήτριες, η δρ. Δήμητρα Κοκκινάκη και η Μεσελέ-Χριστίνα Βαλέντη, βοηθώντας έτσι να προχωρήσουν προηγούμενες έρευνες του δρος Δροσάτου που ήταν μεταξύ των πρώτων που υπογράμμισαν τη σημασία της παραγωγής ενέργειας στα όργανα ως εναλλακτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της σήψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος