Χάρη σε μια γονιδιακή θεραπεία επιστήμονες στη Βρετανία κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη βλάβη στο νωτιαίο μυελό πειραματόζωων, κάνοντας έτσι ένα βήμα προς την μελλοντική αποκατάσταση της κίνησης για ανθρώπους που, λόγω παράλυσης, δεν μπορούν να κινήσουν τα άκρα τους.

Οι αρουραίοι του πειράματος  που είχαν υποστεί βλάβη στο νωτιαίο μυελό τους και είχαν παραλύσει, μετά από τη θεραπεία ήταν σε θέση να πιάνουν κύβους ζάχαρης με τα μπροστινά τους πόδια και να τους τρώνε.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες The Guardian και Independent, οι επιστήμονες του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s College) του Λονδίνου– με επικεφαλής  την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπράντμπερι– δήλωσαν ότι κάποια μέρα, στο μέλλον,  θα επιτευχθεί η αποκατάσταση της κίνησης των χεριών των παράλυτων ανθρώπων. Προς το παρόν πάντως, η εν λόγω θεραπεία βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

Χάρη στη θεραπεία υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στη δραστηριότητα του νωτιαίου μυελού των ζώων, πράγμα που δείχνει ότι νέες συνδέσεις μεταξύ των νεύρων είχαν πλέον επιτευχθεί. Κατά παρόμοιο τρόπο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μελλοντικά η θεραπεία θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ανθρώπους  που έχουν υποστεί ζημιά στη σπονδυλική στήλη και στο νωτιαίο μυελό τους μετά από τροχαίο, πτώση ή από κάποια άλλη αιτία.

Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Το να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν ξανά ένα φλιτζάνι καφέ ή την οδοντόβουρτσά τους, θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα της ζωής και την αυτονομία τους».

Προκειμένου οι επιστήμονες να βεβαιωθούν ότι η θεραπεία είναι πράγματι ασφαλής και αποτελεσματική, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν περισσότερες δοκιμές σε ζώα μεγαλύτερα από τους αρουραίους, για να διαπιστώσουν κατά πόσο τα ευρήματα τους μπορούν όντως να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή για ένα μεγάλό αριθμό ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian/ Independent

 

Μοιράσου το άρθρο: