Έρευνα: «Φωλιά» μικροβίων το πλαστικό παπάκι της μπανιέρας

Πόσο αθώο είναι το πλαστικό παπάκι, που επιπλέει στην μπανιέρα κρατώντας συντροφιά σε εμάς ή στα παιδιά μας την ώρα του μπάνιου; Όχι και τόσο, όπως αποκαλύπτει μια νέα ελβετο-αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το νερό που βγαίνει από τα λαστιχένια παπάκια, μπορεί να περιέχει αυξημένες ποσότητες δυνητικά παθογόνων μικροβίων.

Τα μικρόβια αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις στα μάτια, στα αυτιά,  στο στομάχι όσων έρχονται σε επαφή με το πιθανόν μολυσμένο νερό, που τα λαστιχένια παπιά έχουν στο εσωτερικό τους. Οι ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους οι οποίοι μπορεί να ελλοχεύουν στο φαινομενικά αθώο αυτό παιχνίδι, αφού, συχνά τα παιδιά παίζουν με τα πλαστικά παπάκια, εκτοξεύοντας το νερό που υπάρχει μέσα σε αυτά, στο πρόσωπο, στα αυτιά και γενικά σε όλο τους το σώμα.

Όπως αναφέρουν το BBC και οι Times της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επιστήμης & Τεχνολογίας του Νερού, τού Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Χάμες, ανέφεραν ότι υπάρχουν έως 75 εκατομμύρια βακτήρια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό μιας λαστιχένιας πάπιας μπάνιου.

Η παραπάνω διαπίστωση εξηγείται ως εξής: το πολυμερές υλικό που χρησιμοποιείται στο παπάκι, απελευθερώνει άνθρακα, ο οποίος δρα ως θρεπτική ουσία για τα κύτταρα των βακτηρίων. Επιπλέον, το βρόμικο νερό της μπανιέρας λειτουργεί ως πρόσθετη πηγή «τροφής» για τα μικρόβια, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα μικρόβια με την ονομασία Legionella και Pseudomonas aeruginosa, σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις και ήταν μερικά από εκείνα που εντοπίστηκαν έπειτα από τις σχετικές αναλύσεις στο εσωτερικό των λαστιχένιων παιχνιδιών. Να σημειωθεί ότι, σε έξι από τα δέκα παπάκια (58%) εντοπίστηκαν μύκητες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιείται στα λαστιχένια παπάκια πολυμερές υψηλής ποιότητας, που να εμποδίζει, αντί να τροφοδοτεί, την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων.

Σε αντίστοιχη γερμανική έρευνα του περασμένου έτους, επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι, τα σφουγγαράκια του νεροχύτη της κουζίνας αποτελούν μια από τις πλέον κυρίαρχες εστίες μικροβίων σε ένα νοικοκυριό. Συγκεκριμένα, μετά από μελέτη, περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη βακτηρίων ανιχνεύθηκαν σε 14 τέτοια σφουγγαράκια από αντίστοιχα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει ο Γερμανός μικροβιολόγος Μάρκους Έγκερτ, του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, τέτοια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων συναντάται σε δείγματα ανθρωπίνων κοπράνων.

Σύμφωνα με ανάλογη αμερικανική μελέτη, και το κινητό μας τηλέφωνο αποτελεί «φωλιά» μικροβίων. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, το μέσο κινητό τηλέφωνο έχει πάνω του δεκαπλάσια βακτήρια από τα καπάκια λεκάνης της τουαλέτας, το οποίο με τη σειρά του είναι πολύ καθαρό σε σύγκριση με την επιφάνεια κοπής τροφίμων στην κουζίνα.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι, ο «κατάλογος» με τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αποτελούν εστίες μικροβίων όλο και μεγαλώνει. Σε αναμονή λοιπόν, για την επόμενη σχετική επιστημονική μελέτη που θα μπορούσε, ίσως, να μας ξαφνιάσει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/ New York Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος