Κινδύνους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο του θηλασμού, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα μιας νέας αυστραλιανής μελέτης.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη νευροψυχολόγο Λουίζα Γκίμπσον του Πανεπιστημίου Maquarie του Σίδνεϊ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ που περιέχεται στο μητρικό γάλα, συνδέεται με μειωμένες (νοητικές) ικανότητες των παιδιών στην ηλικία των έξι έως επτά ετών. Υποστηρίζουν βέβαια ότι, όταν τα ίδια παιδιά ελέγχθηκαν ξανά αργότερα, στην ηλικία των δέκα έως 11 ετών, η αρνητική επίπτωση φάνηκε να μην είναι η ίδια.

Για την έρευνα τους οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 5.107 παιδιά. «Όσο περισσότερο αλκοόλ έπινε μια γυναίκα ενόσω θήλαζε, τόσο μικρότερες ήταν οι νοητικές επιδόσεις του παιδιού σε ηλικία έξι έως επτά ετών», αναφέρουν συγκεκριμένα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι τα παιδιά των νέων μητέρων, οι οποίες έπιναν αλκοόλ αλλά δεν θήλαζαν, δεν εμφάνισαν ανάλογη μείωση νοητικής ανάπτυξης δείχνει ότι το πρόβλημα προκύπτει από το αλκοόλ στο γάλα του θηλασμού.

Η επικεφαλής της έρευνας διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο αλκοόλ για μια θηλάζουσα μητέρα. Η ασφαλέστερη επιλογή για μια γυναίκα είναι μην πίνει καθόλου αλκοόλ, όσο παράγει μητρικό γάλα».

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο του παιδιού με διάφορους τρόπους, είτε βλάπτοντας άμεσα τα κύτταρα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου είτε μειώνοντας τη θρεπτική αξία του μητρικού γάλακτος είτε επηρεάζοντας ακόμα και των ύπνο των παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: