Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας Ευρωπαϊκής έρευνας, μια διατροφή με λίγο ή καθόλου κρέας δεν κάνει μόνο καλό στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον, αφού συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολόγισαν πόσο επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες το «αποτύπωμα νερού» στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ως «αποτύπωμα νερού» θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.

Ενδεικτικά, το ημερήσιο αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.

Μια διατροφή με λιγότερο κρέας σημαίνει αυτομάτως και λιγότερη κατανάλωση νερού για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής (με μείωση από 11% έως 35% στις απαιτούμενες ποσότητες γλυκού νερού) επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι ποσότητες νερού για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής μειώνονται ακόμα περισσότερο (από 33% ως 35% ) αν το κρέας αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από ψάρια και όσπρια, ενώ αν η διατροφή μας γίνει αμιγώς χορτοφαγική (όχι κρέας, όχι ψάρια, μόνο κατανάλωση φυτικών αντί ζωικών λιπών) εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση νερού που κυμαίνεται από το 35% ως το 55%.

Η καινούρια έρευνα συνθέτει την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε διεθνές επίπεδο, με θέμα στη σχέση διατροφής-κατανάλωσης νερού.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα τα ζωικά προϊόντα -και ιδιαίτερα τα κρέατα- έχουν μεγάλο αποτύπωμα νερού, καθώς η κτηνοτροφία καταναλώνει πολύ νερό, ενώ η παραγωγή φρούτων και λαχανικών απαιτεί συγκριτικά λιγότερο νερό.

Δεδομένων των στοιχείων, από τα οποία προκύπτει ότι, η διατροφή του μέσου Ευρωπαίου χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για την εξοικονόμηση νερού με την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Colin Smith SA 2.0

Μοιράσου το άρθρο: