Σύμφωνα με μια ακόμα έρευνα (Βρετανική αυτή τη φορά) που τονίζει τις ευεργεσίες της σωματικής άσκησης και όχι μόνο, οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά ούτε παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά αντίθετα μετακινούνται με τα πόδια ή το ποδήλατό τους, έχουν καλύτερη υγεία.

Συγκεκριμένα, οι ποδηλάτες και οι «πεζοπόροι» έχουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από εγκεφαλικό ή από προβλήματα καρδιάς.

Ακόμη, τα οφέλη στην υγεία είναι περισσότερα για όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο ή περπατούν, όχι μόνο για να πάνε στη δουλειά τους αλλά γενικότερα,  στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός «εναλλακτικού» τρόπου μετακίνησης, έναντι του αυτοκινήτου, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της μελέτης από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον  δρα Όλιβερ Μίτον ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 359.000 άτομα σε εύρος επτά ετών.

Απαντώντας στο πώς μετακινούνται στη δουλειά τους και συσχετίζοντας τον τρόπο της μετακίνησής τους με την κατάσταση της υγείας τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα βοήθησαν τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι, όσοι απέφευγαν το αυτοκίνητο, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 30% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα, ισχαιμικό εγκεφαλικό κ.α.), σε σχέση με όσους μετακινούνταν αποκλειστικά με το αυτοκίνητό τους.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, όσοι  απέφευγαν το αυτοκίνητο γενικότερα (όχι μόνο για να πάνε στη δουλειά τους), είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο (-43%) για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της μελέτης, περίπου τα δύο τρίτα όσων ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας απάντησαν ότι χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους, ενώ το 8% πηγαίνει με το ποδήλατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Elaine Thompson

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: