Έρευνα: Ρεκόρ ανόδου της στάθμης των ωκεανών μέχρι το 2100

Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, εξαιτίας της θερμότητας που παγιδεύεται από τα «αέρια του θερμοκηπίου», φαίνεται να συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι η θερμική διαστολή των ολοένα πιο θερμών ωκεανών μπορεί να έχει ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης τους κατά 30 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα μας.  Το σημαντικό και ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι, αυτή η άνοδος θα προστεθεί σε εκείνη που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων, καθώς πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες που συμβαίνουν στη φύση.

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό  “Science” και σύμφωνα με τα στοιχεία, το 93% της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται στη Γη από το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου», απορροφάται από τους ωκεανούς.

Ο ερευνητής Ζέκε Χαουζφάδερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ ανέφερε σχετικά: «Η θέρμανση των ωκεανών αποτελεί πολύ σημαντικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής και έχουμε πια σαφή στοιχεία, ότι οι θάλασσες θερμαίνονται ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε».

Αν δεν υπάρξει αισθητή μείωση στις εκπομπές αερίων τα επόμενα χρόνια, τα νερά των ωκεανών σε βάθος έως δύο χιλιομέτρων θα αυξήσουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, και αυτό σημαίνουν ότι οι ωκεανοί θα «φουσκώσουν» κατά 30 εκατοστά περίπου, χωρίς να υπολογίζεται η επιπλέον άνοδος της στάθμης των υδάτων λόγω της τήξης των πάγων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι οι πιο ζεστές θάλασσές θα  συμβάλλουν στο να υπάρξουν πιο δυνατές καταιγίδες, κυκλώνες και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως ανέφερε ο Χαουζφάδερ, «Το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος στην ξηρά, αλλά σχεδόν σίγουρα ήταν το πιο ζεστό στην ιστορία των ωκεανών, όπως άλλωστε ήταν προηγουμένως το 2017 και το 2016».

Εφόσον έχουν πλέον συνειδητοποιήσει τη σημασία της θερμοκρασίας των υδάτων των ωκεανών σε σχέση με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες μελετούν τη θερμοκρασία, την αλατότητα, το pH και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την κατάσταση των ωκεανών του πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί χρησιμοποιούν έναν στόλο (με την ονομασία Argo) σχεδόν 4.000 θαλάσσιων ρομπότ που, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κάθε λίγες μέρες βουτάνε σε βάθος έως 2.000 μέτρων, προκειμένου να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες-στοιχεία στους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος