Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί υγρότοποι της Μεσογείου έχουν εξαφανιστεί

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Υγροτόπων (Mediterranean Wetlands Observatory), το 48% των υγροτόπων στη λεκάνη της Μεσογείου έχει εξαφανιστεί. Τονίζοντας τη σημασία για την ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το Παρατηρητήριο επισημαίνει «Το πλέον παραγωγικό οικοσύστημα στον πλανήτη είναι και το πλέον απειλούμενο». Μάλιστα, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία, η  μέση παγκόσμια απώλεια υγροτόπων από το έτος 1970 μέχρι και σήμερα είναι περίπου 35%.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγροβιότοπους για την επιβίωσή τους, ενώ χάρη σε αυτούς εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό και η διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας παγκοσμίως, καθώς παρέχουν σχεδόν το σύνολο του γλυκού νερού που καταναλώνεται στον κόσμο.

Παρά τη μεγάλη σημασία τους για τα οικοσυστήματα του πλανήτη, οι υγρότοποι εξακολουθούν να καταστρέφονται και να υποβαθμίζονται, εξαιτίας της ραγδαίας βιομηχανικής και τουριστικής ανάπτυξης, της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος και της αστικοποίησης.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στην περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου αυξήθηκαν συνολικά κατά ένα τρίτο από το 1990 και κατά 42% στις παράκτιες περιοχές. Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι:

Το 36% των υγροτόπων της Μεσογείου απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.

Το 95% των υγροτόπων που φιλοξενούν περισσότερα από 50.000 υδρόβια πτηνά είναι παράκτιοι και απειλούνται με βύθιση εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Ο πληθυσμός των θηλαστικών, των αμφιβίων, των ερπετών και των ψαριών έχει μειωθεί περίπου κατά 35% από το 1990.

Το 1/3 των Μεσογειακών χωρών υφίσταται πολύ έντονες πιέσεις, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στις χώρες της Βορειοανατολικής Αφρικής.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό η μεγαλύτερη απώλεια υγροτόπων να σημειωθεί στην Ιβηρική Χερσόνησο, το Μαγκρέμπ, τα Βαλκάνια, ενώ  αναμένεται να επηρεαστεί και η Εγγύς Ανατολή.

Από τη μελέτη του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Υγροτόπων προκύπτει επίσης ότι,  στη λεκάνη της Μεσογείου έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση της ροής των ποταμών (-25 έως -75%) ενώ η γεωργία αποτελεί τον κύριο παράγοντα στον οποίο οφείλεται η αυξημένη μείωση του νερού.

Στο πλαίσιο της σχετικής έκθεσης σημειώνεται επίσης ότι, η ικανότητα ελέγχου των πλημμυρών των υγροτόπων μειώθηκε κατά 20%. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τους Μεσογειακούς υγρότοπους για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τουρισμό και αναψυχή.

Από τις 21 έως τις 29 Οκτωβρίου, περίπου 1.000 εκπρόσωποι από 170 χώρες επισκέπτονται το Ντουμπάι για να παρακολουθήσουν το 13ο συνέδριο των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης Ramsar για τους υγρότοπους και να συζητήσουν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προστασία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Brynn Anderson

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος