Τα παιδιά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα ακούγοντας τη φωνή των άλλων, όχι μόνο στη δική τους γλώσσα αλλά και σε ξένες γλώσσες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές με επικεφαλής την κα Γεωργία Χρονάκη (λέκτορα αναπτυξιακής νευροεπιστήμης σε βρετανικό Πανεπιστήμιο στο Κεντρικό Λάνκασιρ).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από 57 παιδιά και 22 νεαρούς ενηλίκους, χωρίς γνώση ξένων γλωσσών, να αναγνωρίσουν τα διάφορα συναισθήματα (θυμός, φόβος, ευτυχία, λύπη, άγχος κ.ά.), που εκδήλωναν ηθοποιοί σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, κινεζικά, ισπανικά, αραβικά).

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα φάνηκε ότι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που εκφράζονταν λεκτικά, ανεξάρτητα από τη γλώσσα στην οποία αυτά διατυπώνονταν. Η διαφορά ήταν ότι στις περιπτώσεις έκφρασης θυμού ή λύπης ή αναγνώριση του συναισθήματος ήταν ευκολότερη απ’ ό,τι αν η «άγνωστη» φωνή εξέφραζε φόβο ή χαρά, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο τα συναισθήματα που διατυπώνονταν στη μητρική γλώσσα των παιδιών μπορούσαν να αναγνωριστούν από αυτά με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Βεβαίως, οι ερευνητές επισημαίνουν πως, για την κατανόηση των συναισθημάτων σε μη μητρικές γλώσσες είναι χρήσιμα τα επιμέρους χαρακτηριστικά της φωνής που ακούμε (τόνος, ένταση, χροιά, ρυθμός κ.λ.π.) έτσι ώστε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα που εκφράζονται κάθε φορά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η ικανότητα φωνητικής αναγνώρισης βελτιώνεται αρκετά από την εφηβεία έως την ενηλικίωση, ενώ μικρότερη είναι η βελτίωση από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία.

Η Γ. Χρονάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003) και πήρε το διδακτορικό της στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (2011), όπου έκανε και μεταδιδακτορική έρευνα. Μεταξύ 2013-15 δίδαξε γνωσιακή νευροεπιστήμη στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ, ενώ μετά το 2015 έως σήμερα διδάσκει αναπτυξιακή νευροεπιστήμη.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Scientific Reports».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: