Έρευνα: Τα θύματα από μια φυσική καταστροφή μπορεί να είναι περισσότερα από όσα αναφέρονται επισήμως

Σε μια φυσική καταστροφή λαμβάνονται συνήθως υπόψη μόνο τα άμεσα θύματα του φαινομένου και όχι τα έμμεσα, δηλαδή όσα θα πεθάνουν το επόμενο διάστημα από αιτίες σχετικές με το συμβάν.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου του Τέξας, που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη.

Για την επιβεβαίωση της ερευνητικής τους υπόθεσης, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα την περίπτωση του τυφώνα «Μαρία», που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. Τα επίσημα θύματα του τροπικού κυκλώνα, είναι 64. Ωστόσο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, στην πραγματικότητα τα θύματα της φυσικής καταστροφής μπορεί να φθάνουν τα 1.139.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αλέξις Ραούλ Σάντος, ανέφεραν ότι πέρα από όσους πεθαίνουν τη μέρα που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή (όπως και στην περίπτωση του τυφώνα «Μαρία») υπάρχουν πρόσθετοι θάνατοι τους επόμενους μήνες, οι οποίοι επίσης οφείλονται στο αρχικό, καταστροφικό συμβάν.

Το παραπάνω συμπέρασμα, που σε μερικούς μπορεί να μοιάζει «αυτονόητο» είναι αυτό που βοηθά κάθε φορά τους ειδικούς πάσης φύσεως να προβαίνουν σε ορθότερες εκτιμήσεις σε σχέση με το ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μιας τραγωδίας.

Ο καθηγητής Σάντος αναφέρθηκε στα οφέλη της έρευνας: «Θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα της πραγματικής ζημιάς και θα αποφύγουμε την επανάληψη της ιστορίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας, προκειμένου να αναθεωρήσουμε τα ισχύοντα πρωτόκολλα, τις πολιτικές και τις διαδικασίες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών».

Από τους υπολογισμούς των ερευνητών προέκυψε ότι: μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017 υπήρξαν 1.075 ακόμη θάνατοι σχετικοί με τον τυφώνα «Μαρία», πέρα από τους 64 επίσημους νεκρούς. Και το πιθανότερο είναι πως οι αρμόδιοι συνήθως γνωρίζουν ότι, ο αριθμός των θυμάτων από μια φυσική καταστροφή αναμένεται να αυξηθεί σε βάθος χρόνου υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, συχνά υποτιμάται η μη φανερή επίπτωση μιας φυσικής καταστροφής στην υγεία των ανθρώπων.

Παρόλα τα παραπάνω κάθε μελέτη, που σχετίζεται με τους υπολογισμούς των θυμάτων που χάνουν τελικά τη ζωή τους εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής, στην ουσία αποτελεί μια εκτίμηση εκ μέρους των αρμοδίων. Ενδεικτικό είναι ότι, μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε δημοσιευθεί στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, ακολουθώντας διαφορετική μεθοδολογία από τη νέα έρευνα, είχε ανεβάσει τα εκτιμώμενα θύματα του τυφώνα «Μαρία» – άμεσα και έμμεσα- σε 4.000 έως 5.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Carlos Giusti

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος