Έρευνα: Θυμόμαστε περισσότερο το όνομα, παρά το πρόσωπο ενός ανθρώπου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας βρετανικής έρευνας, αντίθετα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι από εμάς, οι άνθρωποι είναι περισσότερο ικανοί να θυμούνται ονόματα παρά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησαν ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικ Μπάρτον του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, μια ομάδα ανθρώπων κλήθηκε να απομνημονεύσει μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα και ονόματα. Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή σε συγκεκριμένα τεστ, όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη εξετάστηκαν ως προς την ικανότητά τους να απομνημονεύουν ονόματα και πρόσωπα.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως όσοι ρωτήθηκαν, θυμούνταν καλύτερα τα ονόματα  (σε ποσοστό 83 έως 85% ανάλογα με το πείραμα) σε σχέση με τα πρόσωπα (σε ποσοστό 64% έως 73%). Όπως ήταν αναμενόμενο, Η απόκλιση ήταν κατά πολύ μικρότερη, όταν τα ονόματα και τα πρόσωπα δεν αφορούσαν αγνώστους, αλλά διάσημες προσωπικότητες.

Ο ερευνητής Ρομπ Τζένκινς, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε σχετικά: «Η μελέτη μάς δείχνει ότι μολονότι πολλοί άνθρωποι είναι τρομερά κακοί στο να θυμούνται ονόματα, είναι συνήθως ακόμη πιο κακοί στο να θυμούνται πρόσωπα. Αυτό θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη διαισθητική κατανόησή τους».

«Το να αναγνωρίζουμε το πρόσωπο κάποιου, αλλά να μη θυμόμαστε το όνομά του, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο», πρόσθεσε ο βρετανός Ψυχολόγος, επισημαίνοντας ότι από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης πως, οι άνθρωποι συνήθως συνειδητοποιούν πως έχουν ξεχάσει ένα όνομα, αφότου προηγουμένως έχουν αναγνωρίσει το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος