Έρευνα: Το «ευχαριστώ» είναι μια λέξη που δεν λέγεται αρκετά συχνά

Πόσο συχνά εκφράζει κανείς ρητά την ευγνωμοσύνη του στις καθημερινές «συναλλαγές» με τους άλλους; Το «ευχαριστώ» είναι μια μικρή λέξη μεγάλης αξίας, ωστόσο, όπως επιβεβαιώνουν τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε «ευχαριστώ»  περίπου μόνο μία φορά στις 20 κατά μέσο όρο.

Οι διαφορές είναι πολλές από γλώσσα σε γλώσσα και τόπο σε τόπο, επισημαίνουν οι ερευνητές: Ενώ το «ευχαριστώ» λέγεται περίπου μία φορά στις επτά στα αγγλικά και στα ιταλικά (στο 14,5% και στο 13,5% των περιπτώσεων αντίστοιχα), στα πολωνικά λέγεται μόνο στο 2% των περιπτώσεων που ζητιέται η βοήθεια κάποιου, ενώ σε ορισμένες φυλές του κόσμου, το «ευχαριστώ» δεν υπάρχει καν ως λέξη.

Όπως αναφέρεται και  στην εφημερίδα The Guardian η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Νικ Ένφιλντ, ανέλυσε -με την τοποθέτηση μικροφώνου ή κάμερας σε σπίτια και κοινόχρηστους χώρους-  1.057 βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις καθημερινών συνομιλιών και κοινωνικών ανταλλαγών σε οκτώ γλώσσες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Από τα δεδομένα προέκυψε ότι, στις καθημερινές τους επαφές (όταν δέχονται τη βοήθεια των άλλων) οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ». Αλλά η παράλειψη αυτή, τονίζουν οι ειδικοί, δεν οφείλεται σε αγένεια όσο σε απλή συνήθεια ή «γλωσσική παράδοση».

Το γεγονός ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται άμεσα εννέα στις δέκα φορές (88%), όταν κάποιος τους ζητά βοήθεια, δείχνει ότι οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να προσφέρουν ο ένας στον άλλο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει απλούστατα επειδή με την πάροδο των χρόνων, η προσφορά στον συνάνθρωπο τείνει συχνά να θεωρείται δεδομένη στο πλαίσιο της αλληλοβοήθειας (που είναι όντως απαραίτητη για την ευημερία των κοινωνιών). Οι «ευχαριστίες», σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να θεωρούνται ως και περιττές, χωρίς οπουδήποτε η παράλειψη του «ευχαριστώ» να σημαίνει αγένεια ή αγνωμοσύνη.  Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

«Στις άτυπες καθημερινές ανταλλαγές σε όλο τον κόσμο ο γενικός κανόνας είναι να ανταποκρίνεσαι στη συνεργατική συμπεριφορά του άλλου, χωρίς να λες ρητά τη λέξη “ευχαριστώ”, αλλά απλώς συνεχίζοντας αυτό που κάνεις», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της εν λόγω μελέτης. Αντίθετα εξηγούν ότι, σε μέρη όπου οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο τυπικές και επαγγελματικές, π.χ. σε ένα κατάστημα, το «ευχαριστώ» είναι συχνότερο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Φωτογραφία: cc Shenandoah National Park 2.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος