Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η εταιρεία Ρολς-Ρόις (Rolls-Royce), προκειμένου να μελετήσουν τους τρόπους με τους οποίους η διαστημική και δορυφορική τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων που θα μπορούν να ελέγχονται και από απόσταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυτοκατευθυνόμενα ή τηλεκατευθυνόμενα πλοία θα αφήνουν λιγότερα περιθώρια για ανθρώπινα λάθη, ενώ θα έχουν μικρότερο πλήρωμα, ικανό να επικεντρωθεί και σε άλλα καθήκοντα, πέραν του ελέγχου πλοήγησης του πλοίου.

Σκοπός της συνεργασίας μεταξύ του ESA και της Rolls-Royce  είναι πρωτίστως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών δορυφόρων για τη διασύνδεση των «έξυπνων» πλοίων και την πλοήγησή τους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, που θα βρίσκονται στο κατάστρωμά τους ή σε κάποιο απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου έξω από τη θάλασσα.

Η υπό ανάπτυξη πρωτοβουλία «Satellite for 5G» (S45G), της ESA, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων δορυφορικών και επίγειων τηλεπικοινωνιών και δικτύων πέμπτης γενιάς για τη ναυτιλία, την αεροπλοΐα και όχι μόνο, θα αξιοποιηθεί από τις νέες επίγειες και δορυφορικές υπηρεσίες (ship-to-shore).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: