ESA: Το 2040 εκατό άνθρωποι θα ζουν στη Σελήνη

Ο Γάλλος επιστήμονας, Μπερνάρ Φοένγκ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που σύμφωνα και με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φέρει και τον τίτλο του «πρέσβη» του Σεληνιακού Χωριού, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης στη Ρίγα της Λετονίας το όραμά του για την μελλοντική αποίκηση της Σελήνης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το εν λόγω όραμα δεν πρόκειται να παραμείνει όραμα, εφόσον, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια των επιστημόνων έως το 2030 θα υπάρξει ένας αρχικός καταυλισμός έξι έως δέκα πρωτοπόρων «αποικιστών» στο φεγγάρι, έως το 2040 οι κάτοικοι του σεληνιακού χωριού εκτιμάται ότι θα έχουν φθάσει τους 100 και έως το 2050 τους 1.000. Σε εκείνη τη μελλοντική χρονική στιγμή που δεν μοιάζει και τόσο μακρινή, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν οι πρώτες οικογένειες της Σελήνης και θα γεννηθούν τα πρώτα παιδιά του φεγγαριού.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Σελήνης, όπως είναι αναμενόμενο, εκτιμάται ότι θα είναι επιστήμονες, μηχανικοί και τεχνικοί που θα κατασκευάζουν τα σπίτια και τα εργαλεία τους σε τρισδιάστατους εκτυπωτές, θα λιώνουν σεληνιακούς πάγους για να πιουν νερό, θα τρώνε λαχανικά καλλιεργημένα σε θερμοκήπια της Σελήνης και θα διασκεδάζουν με νέα «ιπτάμενα» σπορ χάρη στην έλλειψη βαρύτητας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ESA, Γιαν Βέρνερ υποστηρίζει ότι όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) τεθεί εκτός λειτουργίας, πιθανότατα το 2024, θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία μόνιμη σεληνιακή αποικία. Κάτι τέτοιο θεωρεί ότι μπορεί να γίνει μέσω μιας διεθνούς, διακρατικής, διαστημικής συνεργασίας. Ενδεχομένως ακόμα και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την αποίκηση της Σελήνης.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι βέβαια δύσκολο να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξει και η συναίνεση των πολιτικών εκπροσώπων των χωρών παγκοσμίως, οι οποίοι θα χρειαστεί να δώσουν το «πράσινο φως» για τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, προκειμένου η Σελήνη να γίνει τελικά ένας τόπος κατοικίας για τους ανθρώπους.

Οι πρώτες ύλες στη Σελήνη, όπως ο ηφαιστειακής προέλευσης βασάλτης (που θα μπορούσε να είναι η πρώτη ύλη για δορυφόρους που θα εκτοξεύονται από το φεγγάρι), το σπάνιο στη Γη αλλά άφθονο στο φεγγάρι ήλιο-3 (από όπου θα μπορούσε θεωρητικά να παραχθεί καθαρότερη και ασφαλέστερη πυρηνική ενέργεια), το οξυγόνο και το υδρογόνο από τη διάσπαση του σεληνιακού νερού (δύο αέρια που εκρήγνυνται αν αναμιχθούν και άρα μπορούν να είναι η πρώτη ύλη για πυραυλικά καύσιμα) θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για οικονομική- ενεργειακή ανάπτυξη και εκτός των Γήινων ορίων.

Κάποιοι από τους ειδικούς, φοβούμενοι μια ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή ή έναν μελλοντικό πυρηνικό πόλεμο στη Γη, θεωρούν τη δημιουργία βάσης ή χωριού στη Σελήνη μια αναγκαία εξέλιξη για την ανθρωπότητα. Προς το παρόν, η ρομποτική εξερεύνηση του φεγγαριού προχωρά, με αρκετές διαστημοσυσκευές να ετοιμάζονται για προσελήνωση τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα θα είναι οι επανδρωμένες αποστολές, αυτή τη φορά, όχι πρόσκαιρες όπως οι αμερικανικές του προγράμματος «Απόλλων» πριν από δεκαετίες.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την προσωπική εμπειρία των ανθρώπων που έζησαν σε προσομοιώσεις σεληνιακών ή αρειανών εγκαταστάσεων στη Γη, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, είτε ζουν μέσα στις εγκαταστάσεις τους, είτε βγαίνουν έξω με τις διαστημικές στολές τους. Έτσι δεν μένει παρά να κάνουμε υπομονή μέχρι να δούμε ποιο μπορεί να είναι τελικά το μέλλον της ανθρωπότητας στη Σελήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ESA-Foster/Partners

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος