Φαρμακευτική θεραπεία βοηθά την αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων του αυτιού

Ένα συνδυασμό φαρμάκων, που βοηθά να αναγεννηθούν τα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού, βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, να αποκατασταθεί η απώλεια της ακοής που οφείλεται στη βλάβη των συγκεκριμένων κυττάρων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχολεί, σήμερα, περίπου το 5% του πληθυσμού.

Η γήρανση μπορεί να είναι μια αιτία για την απώλεια της ακοής λόγω καταστροφής των τριχωτών κυττάρων, και επομένως η νέα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ακούν καλύτερα. Εκτός όμως από τη γήρανση, η βλάβη μπορεί να συμβεί και λόγω της έκθεσης σε δυνατό θόρυβο, μιας λοίμωξης από μικροοργανισμούς, καθώς επίσης λόγω παρενέργειας ορισμένων φαρμάκων, όπως των αντιβιοτικών και των φαρμάκων της χημειοθεραπείας. Τα κύτταρα αυτά μπορεί να αναγεννηθούν σε μερικά ζώα, αλλά όχι στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς επίσης των νοσοκομείων Brigham and Women’s και Massachusetts Eye and Ear, με επικεφαλής τον καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας ‘Αλμπερτ Έντζ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, βρήκαν ότι ένας φαρμακευτικός συνδυασμός αναγεννά μέσα στο αυτί τα πρόδρομα υποστηρικτικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε τριχωτά.

Στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού περίπου 15.000 κύτταρα, σαν τρίχες, ανιχνεύουν συνεχώς τα ακουστικά κύματα και τα μεταφράζουν σε νευρικά σήματα που καταλήγουν στον εγκέφαλο και έτσι επιτρέπουν στους ανθρώπους να ακούνε.

Μέχρι στιγμής, η νέα φαρμακευτική αγωγή που προτείνουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (αναγεννώντας πάνω από 11.500 τριχωτά κύτταρα σε κάθε ποντίκι). Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι, τα φάρμακα θα «δουλέψουν» και στους ανθρώπους.

Μέσω της εταιρείας τους Frequency Therapeutics, οι επιστήμονες σχεδιάζουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σε 18 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος