Αποστολές στη Σελήνη ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και πάλι η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έως το 2020. Στη συνέχεια προγραμματίζει αποστολές στον Άρη απ’ όπου αναμένεται να συλλέξει και να επιστρέψει τα πρώτα δείγματα γύρω στο 2026, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπριντενστάιν, στο πλαίσιο της παρουσίασης, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, της κυβερνητικής πρότασης για το νέο προϋπολογισμό της υπηρεσίας για το 2020.

Η πρόταση για τον προϋπολογισμό της NASA για το 2020, την οποία υπέβαλε η κυβέρνηση, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Στη συνέχεια ίσως αλλάξει σε ένα βαθμό, καθώς μπορεί να γίνει προσθαφαίρεση κονδυλίων, όπως έχει συμβεί και παλαιότερα.

«Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία θα έχουμε χρήματα στον προϋπολογισμό μας για μια επιστροφή στο φεγγάρι με ανθρώπους. Ο πρόεδρος Τραμπ μας έδωσε την εντολή για επιστροφή στη Σελήνη και πρόκειται να το κάνουμε σύντομα, ίσως ακόμη και το 2019, αλλά τουλάχιστον το 2020», είπε ο Μπριντενστάιν. «Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για όλη τη Σελήνη, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε γι’ αυτή», πρόσθεσε.

Ο νέος διεθνής διαστημικός σταθμός Lunar Orbital Platform Gateway, που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης,  ο οποίος θα υποστηρίζει τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της NASA.

Προκειμένου να μελετήσει με ακρίβεια την επιφάνεια της Σελήνης ως το 2028, η NASA σκοπεύει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα (ρομποτικά Ρόβερ, στατικές ακάτους και φυσικά αστροναύτες), «έχοντας πάντα κατά νου ότι ο ‘Αρης είναι ο τελικός στόχος», είπε ο Μπριντενστάιν.

Η αποστολή Mars 2020 αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020 και να ολοκληρωθεί με την άφιξη στον γειτονικό πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Εκτός από ένα νέο Ρόβερ, οι υπεύθυνοι της αποστολής αναμένεται να στείλουν,  για πρώτη φορά, ένα μικρό ελικόπτερο στον ‘Αρη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την επόμενη ακόμη πιο φιλόδοξη αποστολή της συλλογής (και επιστροφής) δειγμάτων από τον πλανήτη Άρη.

Όπως τόνισε ο Μπριντενστάιν, η στροφή της NASA στις αποστολές στη Σελήνη και στον ‘Αρη θα αφήσει τις διαστημικές επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των ιδιωτών. Χαρακτηριστική περίπτωση, η πρόσφατη πετυχημένη δοκιμαστική πτήση του σκάφους Crew Dragon της εταιρείας Space X, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA

Μοιράσου το άρθρο: