Human Instruments: Μουσικά όργανα για άτομα με ειδικές ανάγκες

 “Πώς θα περιγράφατε έναν σπουδαίο μουσικό; Θα έλεγα, κάποιος που έχει μουσική στο μυαλό του και τα εργαλεία για να την εκφράσει. Τώρα φανταστείτε ότι έχετε τη μουσική στο μυαλό σας όλη την ώρα αλλά κανένα από τα εργαλεία που υπάρχουν δεν σας ταιριάζει. Ωστόσο, είμαστε στο 2017, μια εποχή υψηλής τεχνολογίας και υπάρχουν λύσεις για αυτό το πρόβλημα. Πάρτε για παράδειγμα, τα Παραολυμπιακά αθλήματα. Υπάρχουν εξαιρετικά προσθετικά μέλη για αθλητές με ειδικές ανάγκες, όμως αυτό δεν ισχύει για τους μουσικούς “.

Στο συνέδριο Emtech France για τις νέες τεχνολογίες, ο βρετανός Vahakn Matossian μεταδίδει το πάθος του για ένα έργο στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του μαζί με τον πατέρα και τον σύμβουλό του, τον γνωστό πρωτοποριακό συνθέτη Rolf Gehlhaar. Ο Vahakn είναι εικαστικός καλλιτέχνης, μουσικός και παθιασμένος εφευρέτης, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ταλέντα του για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει όργανα για μουσικούς με περιορισμένη φυσική επιδεξιότητα. Φέτος, επιλέχθηκε από το περιοδικό MIT Technology Review Innovators Under 35 Europe για το πρότζεκτ τους Human Instruments.

O Matossian και ο πατέρας του σχεδίασαν και κατασκεύασαν δύο μουσικά όργανα για μουσικούς με ειδικές ανάγκες. Είναι μια μεγάλη αγορά που είναι εντελώς ανεξερεύνητη. «Το 18% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει κάποιο είδος αναπηρίας. Πόσοι από αυτούς έχουν κάποιο μουσικό ταλέντο; Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε καθώς σήμερα υπάρχουν λίγες διαθέσιμες λύσεις. Θέλουμε να κατασκευάσουμε μουσικά όργανα τα οποία θα μπορούν να προσαρμόζονται στον καθένα ανεξάρτητα με το είδος της αναπηρίας τους».

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ενώ η διδασκαλία ενός μουσικού οργάνου ξεκινά συνήθως σε μικρή ηλικία, σήμερα υπάρχουν ελάχιστα σχολεία που προσφέρουν μαθήματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Για αυτό και οι δυο δημιουργοί σκέφτονται να σχεδιάσουν μουσικά παιχνίδια καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως μια καλή αρχή.

Το Hi Note και Touch Chord είναι δύο συσκευές-πρωτότυπα μέσω των οποίων οι μουσικοί αναπνέουν για να παίξουν μουσική χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους. Το Hi Note απευθύνεται σε μουσικούς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους ενώ το Touch Chord έχει σχεδιαστεί για άτομα που έχουν έλλειψη δύναμης στα χέρια τους. Μουσικοί όπως ο Clarence Adoo, ένας τρομπετίστας που έμεινε παράλυτος μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή ο John Kelly, μέλος της ParaOrchestra, έχουν ήδη παίξει σε συναυλίες με τα δυο αυτά μουσικά όργανα.

Ο Matossian και ο Gehlhaar παρουσιάζουν αυτήν την περίοδο το πρότζεκτ τους σε όλο τον κόσμο και αναζητούν σχεδιαστές και εταιρείες που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν τα μουσικά όργανα σε μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα, αναζητούν χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσουν νέα πρωτότυπα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος