Τα αποτελέσματα μιας νέας διεθνούς έρευνας οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι προϊστορικές αγρότισσες, που μοιραία ασχολούνταν με βαριές εργασίες, είχαν πιο γερά χέρια και από τις σημερινές πρωταθλήτριες κωπηλασίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε σύγκριση των οστών των γυναικών που ζούσαν στην κεντρική Ευρώπη κατά τα πρώτα 6.000 χρόνια της γεωργικής ζωής, με τα οστά μιας μέσης σημερινής γυναίκας (αθλήτριας ή όχι).

Το συμπέρασμα για τα ιδιαίτερα δυνατά χέρια των γυναικών της προϊστορίας έχει την εξήγηση του –όπως τονίζουν οι επιστήμονες από τη Βρετανία, την Αυστρία και τον Καναδά– στο ότι έπρεπε να φυτεύουν, να οργώνουν και να θερίζουν με τα χέρια τους, καθώς επίσης να αλέθουν χειρωνακτικά τα δημητριακά ανάμεσα σε δύο πέτρες, έως και πέντε ώρες κάθε μέρα, για να φτιάξουν αλεύρι. Επιπλέον, χρειαζόταν να μεταφέρουν τροφή και νερό στα ζώα, να επεξεργάζονται το κρέας και το γάλα, να φτιάχνουν υφάσματα από δέρμα, μαλλί κλπ.

«Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πόσο έντονες, ποικίλες και κουραστικές ήταν οι εργασίες μιας γυναίκας, αποκαλύπτοντας έτσι την κρυφή ιστορία της εργασίας των γυναικών για μια περίοδο χιλιάδων ετών», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. ‘Αλισον Μάκιντος.

Μέχρι σήμερα, αναφέρουν οι ερευνητές, τα γυναικεία οστά συγκρίνονταν με τα ανδρικά, πράγμα που έχει οδηγήσει στην υποτίμηση της φυσικής ρώμης που είχαν οι γυναίκες των αγροτικών περιοχών στο μακρινό παρελθόν. Με τη βοήθεια τομογραφίας έγιναν για πρώτη φορά συγκρίσεις ανάμεσα σε προϊστορικά γυναικεία οστά χεριών και ποδιών (από νεολιθικές έως μεσαιωνικές γυναίκες), με αντίστοιχα σύγχρονα γυναικεία οστά διαφόρων αθλητριών, καθώς και γυναικών που έκαναν καθιστική ζωή.

Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέδειξε ότι, οι γυναίκες της νεολιθικής εποχής (προ 7.400 έως 7.000 ετών) είχαν παρόμοια δύναμη στα πόδια με τις σημερινές πρωταθλήτριες της γυναικείας κωπηλατικής ομάδας του Κέιμπριτζ. Όμως τα οστά των χεριών τους ήταν κατά 11% έως 16% πιο δυνατά από τις αθλήτριες και σχεδόν 30% πιο δυνατά από μια μέση φοιτήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου που δεν κάνει κωπηλασία.

Από συμπληρωματικά δεδομένα προέκυψε επίσης ότι, μια γυναίκα της εποχής του Χαλκού πριν από 4.300 έως 3.500 χρόνια είχε 9% έως 13% πιο γερά χέρια από μια νεαρή Βρετανή πρωταθλήτρια κωπηλασίας, αλλά 12% πιο αδύναμα πόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Bob Nichos 2.0

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Bob Nichos 2.0

Μοιράσου το άρθρο: