Η δημιουργία μιας «κιβωτού μικροβίων» ίσως συμβάλει στην καταπολέμηση ασθενειών

Μια παγκόσμια μικροβιακή «Κιβωτό του Νώε», για όλα τα είδη μικροοργανισμών, που ζουν πάνω και μέσα μας ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ανθρώπων.

Το «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων» που έχει δημιουργηθεί στη νορβηγική αρκτική νήσο Σβάλμπαρντ αποτέλεσε έμπνευση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Κατά αναλογία, το «θησαυροφυλάκιο μικροβίων» θα χρησιμεύσει για τη διατήρηση  της μικροβιακής βιοποικιλότητας με τη «διάσωση» των «καλών» μικροβίων τα οποία θα έχουν συλλεχθεί από διάφορους ανθρώπινους πληθυσμούς (ιδίως από πιο πρωτόγονους) που δεν έχουν εκτεθεί πολύ σε αντιβιοτικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και χημικά.

«Αντιμετωπίζουμε μια εντεινόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, η οποία απαιτεί να απομονώσουμε και να συντηρήσουμε την ποικιλότητα των ανθρωπίνων μικροβίων που ακόμα υπάρχει. Αυτά τα μικρόβια συν-εξελίχθηκαν με τους ανθρώπους σε μια περίοδο εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας και μας προστατεύουν από άλλα μικρόβια εισβολείς…», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ-Μπέλο του Τμήματος Βιοχημείας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Εισάγοντας ξανά χαμένα «καλά» μικρόβια στον ανθρώπινο οργανισμό, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούν να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, προκειμένου να το καταφέρουν αυτό, θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία της «Κιβωτού των μικροβίων», με τη συλλογή μικροβίων  από απομονωμένους λατινοαμερικανικούς και αφρικανικούς πληθυσμούς που έχουν διατηρήσει μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλότητα σε σχέση με τους σύγχρονους ανθρώπους του δυτικού κόσμου. (Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει, παραδείγματος χάριν,  ότι η μικροβιακή «πανίδα» στο έντερο του μέσου Αμερικανού είναι μόνο το ήμισυ της αντίστοιχης στο έντερο ενός σημερινού κυνηγού-συλλέκτη μιας φυλής του Αμαζονίου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος