Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια Ολλανδική έρευνα σε σχέση με τον καρκίνο των πνευμόνων φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις χρήσιμες πληροφορίες που δίνουν ως προς το ζήτημα της επιβίωσης των ασθενών, αλλά και εξαιτίας της ίδιας της φύσης της μελέτης.

Οι ερευνητές της κλινικής Maastro του Μάαστριχτ, με επικεφαλής την ογκολόγο δρα Στέφανι Πίτερς, θα ανακοινώσουν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας (ESTRO), που θα λάβει χώρα στη Βαρκελώνη.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, όσο πιο δυνατή είναι η χειραψία και γενικά η δύναμη για σφίξιμο του χεριού ενός ασθενούς με καρκίνο του πνεύμονα, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την επιβίωσή του. Τα ερευνητικά δεδομένα προέκυψαν από ανάλυση στοιχείων για 226 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων σε αρχικό στάδιο, με μέση ηλικία τα 72 έτη.

Σφίγγοντας όσο μπορούσαν μια ειδική συσκευή επί τρία δευτερόλεπτα, τρεις φορές σε κάθε χέρι, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε δοκιμασία δύναμης στη λαβή των χεριών τους.

Όσοι είχαν αδύναμη χειρολαβή (το 31%), ήταν μιάμιση φορά πιθανότερο να πεθάνουν μέσα στην επόμενη πενταετία, σε σχέση με όσους είχαν δυνατό σφίξιμο. Από όσους είχαν αδύναμο σφίξιμο, μόνο το 12% ζούσαν ακόμη μετά από πέντε χρόνια, έναντι ποσοστού 40% όσων είχαν δυνατό σφίξιμο, επισήμαναν οι ειδικοί.

Εξηγώντας περαιτέρω τη σημασία των συμπερασμάτων, η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε: «Βρήκαμε ότι η δύναμη της λαβής του χεριού είναι ένας αντικειμενικός, φθηνός και εύκολος τρόπος να προβλεφθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιβίωση στους ασθενείς πρώτου σταδίου με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοθεραπεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Flazingo Photos SA 2.0

Μοιράσου το άρθρο: