Όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα μιας νέας καναδικής έρευνας, όσοι ζουν σε περιοχές όπου χιονίζει συχνά κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν έμφραγμα και ιδίως οι άντρες.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα της μελέτης, μετά από χιόνι ύψους 20 εκατοστών, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται κατά 16% και θανατηφόρου εμφράγματος κατά 34%, σε σχέση με τις μέρες που δεν έχει χιονίσει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ναταλί Οζέρ του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου του Μόντρεαλ, ανέλυσαν στοιχεία για 128.100 εισαγωγές στο νοσοκομείο και για 68.155 θανάτους από έμφραγμα στο Κεμπέκ. Εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφράγματος υπήρχε την αμέσως επόμενη μέρα μετά τη χιονόπτωση, ιδίως αν αυτή είχε κρατήσει δύο έως τρεις μέρες.

Το ένα τρίτο των εμφραγμάτων συνέβη την επόμενη μέρα. Αν είχε χιονίσει συνεχώς για τουλάχιστον ένα 24ωρο, ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 8% μεγαλύτερος και θανατηφόρου εμφράγματος αυξημένος κατά 12%.

Να σημειωθεί ότι, περίπου το 60% των εισαγωγών στο νοσοκομείο και των θανάτων που επήλθαν από ισχυρή χιονόπτωση, αφορούσαν άνδρες.

Να σημειωθεί πάντως, πως ο  κίνδυνος ήταν αυξημένος, ανεξαρτήτως ηλικίας του ατόμου, τυχόν υφιστάμενων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου ή άλλων χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σχεδόν καθόλου αύξηση του κινδύνου για τις γυναίκες μετά από μια χιονόπτωση.

Και για να λυθεί το μυστήριο, που συνδέει τη χιονόπτωση με το θάνατο και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο,  η δρ Οζέρ αναφέρει: «Υποπτευόμαστε ότι το φτυάρισμα του χιονιού είναι ο κύριος μηχανισμός που συνδέει τη χιονόπτωση με το έμφραγμα. Οι άνδρες είναι πιθανότερο από ό,τι οι γυναίκες να φτυαρίσουν το χιόνι, ιδίως μετά από μια έντονη χιονόπτωση. Το φτυάρισμα του χιονιού είναι μια απαιτητική καρδιαγγειακή άσκηση που ζορίζει την καρδιά, ιδίως αν τα φορτία είναι βαριά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: