Η κάψουλα Crew Dragon της εταιρίας SpaceX προσδέθηκε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνει για πέντε ημέρες.

Η κάψουλα, απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα  το πρωί του Σαββάτου, 2 Μαρτίου, μεταφέροντας εφόδια και εξοπλισμό βάρους 180 κιλών, καθώς κι ένα ομοίωμα ανθρώπου, τον Ρίπλεϊ. Πρόκειται για την τελευταία σειρά δοκιμών που έπρεπε να περάσει για να πάρει έγκριση για την μεταφορά ανθρώπων, κάτι που η NASA προγραμματίζει για το καλοκαίρι.

Το Crew Dragon χρησιμοποίησε τον ενσωματωμένο υπολογιστή και τους αισθητήρες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτόνομα. Ο Καναδός αστροναύτης Νταβιντ Σεν Ζακ και η Αμερικανίδα αστροναύτης Άννυ Μακλέιν παρακολούθησαν από το σταθμό και ήταν έτοιμοι να δώσουν οδηγίες σε περίπτωση δυσλειτουργίας μετά την πρόσδεση της κάψουλας, μπήκαν στην κάψουλα κι έστειλαν ένα βίντεο από το εσωτερικό της.

Ο διαχειριστής της NASA, Jim Bridenstine, χαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter την επιτυχημένη εκτόξευση: «Μια νέα γενιά διαστημικής πτήσης αρχίζει τώρα με την άφιξη του Crew Dragon της SpaceX στο Διαστημικό Σταθμό. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτό το ιστορικό επίτευγμα που μας φέρνει πιο κοντά στην πτήση Αμερικανών αστροναυτών με αμερικανικούς πυραύλους».

Η κάψουλα προγραμματίζεται να κατευθυνθεί πίσω στη Γη την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, όπου θα προσθαλασσωθεί στις ακτές της Φλόριντα.

ΠΗΓΗ: Technologyreview

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: