Μια νέα Αυστραλιανή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, όπως αυτά έχουν διαπιστωθεί και στο παρελθόν αναφορικά με την όξυνση της μνήμης, τη «θωράκιση» του μυαλού απέναντι σε νόσους όπως αυτή του Αλτσχάιμερ και την τόνωση του νοητικού που μας επιτρέπει να έχουμε γρήγορη σκέψη και… «καθαρό» μυαλό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Χάρντμαν του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, εξέτασαν και επαναξιολόγησαν 18 μελέτες της περιόδου 2000-2015, όλες σχετικές με τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής.

Το γενικότερο συμπέρασμα, για ακόμα μια φορά, είναι πως όσοι προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή επιβραδύνουν την έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους.

«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι αυτά τα οφέλη συναντώνται σε όλες τις χώρες, οπουδήποτε στον κόσμο, και όχι μόνο στην ίδια την Μεσόγειο, αρκεί να τηρεί κάποιος αυτές τις διατροφικές συνήθειες», ανέφερε ο Χάρντμαν.

Η μείωση των εσωτερικών φλεγμονών, η τροφοδοσία του οργανισμού με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία, η έμφαση στα φυτικά αντί για τα ζωικά λίπη, η συμβολή της μεσογειακής διατροφής στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η αύξηση των πολυφαινολών στο αίμα, η βελτίωση του ενεργεικού μεταβολισμού μέσα στα κύτταρα κ.α. είναι οι λόγοι για τους οποίους η κατάσταση και η «υγεία» του νου είναι καλύτερη χάρη στη συγκεκριμένη διατροφή.

Με δεδομένη τη σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μεσογειακή διατροφή πρέπει να θεωρείται ουσιαστικό εργαλείο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για πρόληψη της άνοιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: