Η παραμονή στο Διάστημα αλλάζει σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό

Σημαντικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιφέρει η παραμονή στο διάστημα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε αστροναύτες, παρατηρήθηκαν αλλαγές τόσο στον εγκέφαλό τους, όσο και στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου τους, καθώς επίσης και μια τάση των κυττάρων τους να ξανανιώσουν.

Η πρώτη έρευνα, έγινε σε 12 αστροναύτες, μέλη των πληρωμάτων των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, καθώς και σε 14 άλλους που έμειναν έξι μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από αυτήν φάνηκε, τόσο μια αύξηση όσο και μια μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας Ρέιτσελ Σίντλερ του Πανεπιστημιου του Μίσιγκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η συρρίκνωση της φαιάς ουσίας οφείλεται στην ανακατανομή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο διάστημα λόγω έλλειψης βαρύτητας.

Από την άλλη, η αύξηση της φαιάς ουσίας αφορά κυρίως περιοχές που ελέγχουν την κίνηση των ποδιών και οφείλεται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, ο οποίος προσαρμόζεται σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, και οι δύο αλλαγές –μείωση ή αύξηση φαιάς ουσίας- ήταν πιο έντονες στους αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού από ό,τι των διαστημικών λεωφορείων, προφανώς λόγω της παραμονής των πρώτων, για περισσότερο χρόνο, στο διάστημα.

Μια νέα μελέτη, με χρηματοδότηση της NASA, θα διερευνήσει πόσο διαρκούν οι αλλαγές στον εγκέφαλο των αστροναυτών και ποιές επιπτώσεις έχουν στις νοητικές και σωματικές λειτουργίες.

Μια άλλη έρευνα, των πανεπιστημίων Northwestern και Σικάγο του Ιλινόις, συνέκρινε τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου των δίδυμων αστροναυτών Σκοτ και Μαρκ Κέλι της NASA, από τους οποίους ο πρώτος πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο διάστημα (340 μέρες το 2015-2016), ενώ ο δεύτερος είχε συμμετάσχει σε τέσσερις αποστολές διαστημικών λεωφορείων (2001-2011) και είχε παραμείνει συνολικά 54 μέρες στο διάστημα.

Με χρηματοδότηση της NASA, δέκα ερευνητικές ομάδες μελέτησαν τα δύο αδέρφια, που καθώς ως δίδυμοι έχουν σχεδόν ταυτόσημο DNA. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Φρεντ Τούρεκ, διαπίστωσαν ότι το μικροβιακό «οικοσύστημα» του εντέρου αλλάζει κατά τα διαστημικά ταξίδια, αλλά επανέρχεται στην αρχική κατάστασή του μετά την επιστροφή στη Γη.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό σε ένα ταξίδι στο διάστημα, που επηρεάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος των αστροναυτών.

Ωστόσο, άξιες αναφοράς είναι επίσης κάποιες ενδείξεις, ότι η ζωή στο διάστημα μπορεί να αντιστρέφει μια διαδικασία-κλειδί της γήρανσης. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα τελομερή (τα τμήματα του DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που προστατεύουν τα κύτταρα και με το πέρασμα του χρόνου μικραίνουν) του Σκοτ Κέλι μεγάλωσαν όσο παρέμεινε στο Διαστημικό Σταθμό, αντίθετα με τα τελομερή του αδελφού του Μαρκ που ήταν στη Γη.

Μια πιθανή εξήγηση για την μεγέθυνση των τελομερών είναι ότι, κάτι τέτοιο δεν έχει να κάνει με το διάστημα καθεαυτό, αλλά με τη ζωή στο Διαστημικό Σταθμό, όπου οι αστροναύτες ασκούνται εντατικά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες. Όταν ο Κέλι γύρισε στη Γη, τα τελομερή των κυττάρων του άρχισαν πάλι να μικραίνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος