Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας γαλλο-δανικής έρευνας, η λήψη της ιβουπροφαίνης (ibuprofen), μέσω φαρμάκου, σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας λόγω σημαντικής μείωσης της τεστοστερόνης και μικρότερης παραγωγής σπερματοζωαρίων.

Το συγκεκριμένο ευρέως συνταγογραφούμενο μη στεροειδές φάρμακο με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση, δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα όταν λαμβάνεται σε μικρές δόσεις και για μικρό χρονικό διάστημα, αναφέρουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Guardian και TheTelegraph oι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, μελέτησαν μια ομάδα 31 ανδρών, 18 έως 35 ετών (που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας) οι οποίοι έπαιρναν το φάρμακο καθημερινά για έξι συνεχόμενες εβδομάδες.

Όσοι από τους συμμετέχοντες λάμβαναν δύο φορές, κάθε μέρα, 600 μιλιγκράμ ιμπουπροφέν για δύο εβδομάδες, εμφάνισαν διαταραχή των ανδρικών ορμονών (υπογοναδισμό), ανάλογη με αυτή που παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι και οι καπνιστές. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο υπογοναδισμός οφειλόταν σε μείωση της τεστοστερόνης (18% μέσα σε δύο εβδομάδες λήψης του φαρμάκου), λόγω ανεπαρκούς παραγωγής της εν λόγω ορμόνης στους όρχεις.

Αν και η εν λόγω διαταραχή δεν είναι σοβαρή ούτε μόνιμη, οι γιατροί από τη Δανία εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να γίνει μονιμότερη και σοβαρότερη, αν η λήψη του φαρμάκου διαρκέσει περισσότερο.

«Η άμεση ανησυχία μας αφορά τη γονιμότητα των ανδρών που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για πολύ χρόνο. Οι ουσίες αυτές είναι καλά αναλγητικά, αλλά ορισμένοι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν χωρίς να σκέφτονται ότι αποτελούν κανονικά φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Να σημειωθεί ότι, από προηγούμενες μελέτες έχει συσχετιστεί η συχνή χρήση ιβουπροφαίνης με αυξημένο κίνδυνο για εμφράγματα, καθώς και προβλήματα υγείας στις εγκύους και στα μωρά τους (με υπερδιπλασιασμό, μεταξύ άλλων, του κινδύνου της αποβολής).

O καθηγητής αναπαραγωγικής φυσιολογίας, Ουίλιαμ Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανέφερε σχετικά από την πλευρά του: «Προσωπικά, με βάση τα νέα ευρήματα, θα ήμουν πολύ διστακτικός να πάρω το ιμπουπροφέν για περισσότερες από τις δέκα μέρες που φυσιολογικά αναγράφεται στη συσκευασία».

Πηγές: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ / The Guardian /The Telegraph

Μοιράσου το άρθρο: