Το πρώτο διαστημόπλοιο της εταιρίας SpaceX, το Crew Dragon, είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει μια ιστορική δοκιμαστική πτήση πάνω σε έναν πύραυλο Falcon, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, καθώς θα εκτοξευθεί, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, στις 2:48 π.μ. (τοπική ώρα). Εάν όλα πάνε καλά, το Crew Dragon θα ξεκινήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν από την αυγή του Σαββάτου και θα φτάσει στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά, χαράματα της Κυριακής 3 Μαρτίου.

Η SpaceX και η NASA ελπίζουν πως αυτή η μη-επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση που ονομάζεται Demo-1, θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής. Το διαστημόπλοιο μεταφέρει ένα ανδρείκελο, τον Ρίπλεϋ, που φορά μια διαστημική στολή, καθώς και εφόδια βάρους 181 κιλών. Η αποστολή θα διαρκέσει πέντε ημέρες, και στις 8 Μαρτίου το Crew Dragon θα αποκολληθεί και θα προσθαλασσωθεί κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό, λίγο έξω από τις ακτές της Φλόριντα. Ένα σκάφος ανάκτησης της SpaceX θα το περισυλλέξει και θα το μεταφέρει πίσω στο Κένεντι.

Με αυτή την αποστολή, ανοίγει ο δρόμος για τις εμπορικές αποστολές πληρωμάτων για λογαριασμό της NASA στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε με την SpaceX το 2014.

Το Crew Dragon είναι ειδικά κατασκευασμένο έτσι ώστε να μεταφέρει και αστροναύτες και διαθέτει ένα σύστημα υποστήριξης της ζωής για να μπορέσει να κρατήσει ζωντανά τα πληρώματα των τεσσάρων ατόμων σε ταξίδια προς και από το σταθμό. Διαθέτει επίσης και οκτώ πυραυλοκινητήρες SuperDraco οι οποίοι χρησιμεύουν στη διάσωση του διαστημοπλοίου σε περίπτωση έκτακτης εκτόξευσης. Οι ηλιακές συστοιχίες του είναι ενσωματωμένες στο σκελετό του διαστημικού σκάφους, το οποίο διαθέτει και ένα ζευγάρι πτερύγια.

Με αυτή την αποστολή, η NASA επιθυμεί να μάθει τι θα αισθανθούν οι μελλοντικοί αστροναύτες που θα επανδρώνουν το Dragon και για αυτό τον λόγο στέλνει τον Ρίπλεϋ ο οποίος διαθέτει αισθητήρες για τη μέτρηση της δύναμης, της ακτινοβολίας και άλλων πτυχών του ταξιδιού.

Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή του Crew Dragon θα αποτελέσει αφετηρία για μια σειρά δοκιμαστικών πτήσεων που θα πραγματοποιήσουν η SpaceX και η Boeing η οποία το 2014, υπέγραψε σύμβαση με τη NASA, ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στείλει αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό με το διαστημόπλοιο CST-100 Starliner, χρησιμοποιώντας Atlas V πυραύλους.

Μέσω του Starliner και του Crew Dragon, η NASA θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών στο Διάστημα, καθώς μετά την απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου, είναι αναγκασμένη να κλείνει θέσεις σε ρωσικές αποστολές με κάψουλες Σογιούζ. Η SpaceX ελπίζει να στείλει το πρώτο της πλήρωμα που θα αποτελείται από τους αστροναύτες της NASA Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϋ, τον επόμενο Ιούλιο, ενώ η Boeing, ένα μήνα αργότερα.

ΠΗΓΗ: Space.com

 

Μοιράσου το άρθρο: