Ένα ρομπότ ιερέα για την τέλεση κηδειών κατασκεύασαν Ιάπωνες, αφού αντέγραψαν και εξέλιξαν το μοντέλο αντίστοιχης τεχνολογίας που δοκιμάστηκε στη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή τους εορτασμούς των 500 χρόνων της Μεταρρύθμισης.

Το γερμανικό ρομπότ με την ονομασία BlessU-2 (bless you, too) ευλογούσε τους πιστούς και ενέπνευσε τους Ιάπωνες να δημιουργήσουν τον Pepper, ένα ρομπότ βουδιστή-ιερέα για κηδείες χαμηλού κόστους. Χτυπώντας το καμπανάκι του και ψέλνοντας, ο Pepper παρουσιάστηκε, την περασμένη Τετάρτη, στην έκθεση Life Ending Industry Expo, στο Τόκιο.

Δεδομένου του ότι οι κηδείες στην Ιαπωνία κοστίζουν και ο πληθυσμός όσων είναι κοντά στον θάνατο αυξάνεται, η νέα λύση της ρομποτικής τεχνολογίας αναμένεται να ανακουφίσει εκείνους που δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να «αποχαιρετίσουν» αξιοπρεπώς τους αγαπημένους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιαπωνικής Ένωσης Καταναλωτών (2008), μια κηδεία στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στοιχίζει κατά μέσο όρο 20.000 δολάρια, ενώ η αμοιβή του ιερέα υπολογίζεται σε 1.700 δολάρια. Η Nissei Eco, κατασκευάστρια εταιρεία του Pepper τον νοικιάζει σε κάθε ενδιαφερόμενο στην τιμή των 350 δολαρίων.

Ο Μίτσιο Ινάμουρα, σύμβουλος στη Nissei Eco εξηγεί: Με τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ιαπωνία, οι βουδιστές ιερείς δέχονται μικρότερη οικονομική στήριξη από τους πιστούς, και αναγκάζονται να αναζητήσουν συμπληρωματικό εισόδημα κάνοντας δουλειές εκτός των καθηκόντων τους στους ναούς. Τώρα όμως, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος ιερέας για να τελέσει μια κηδεία, το ρομποτάκι, ο Pepper μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο γραφείο κηδειών μπορεί να φορέσει κάθε φορά στο ρομπότ τα ανάλογα ράσα του μοναχού –βουδιστή ανάλογα με την περίσταση. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να παραστούν στην κηδεία, να την παρακολουθήσουν δε ζωντανή μετάδοση. Να σημειωθεί ότι, ακόμα δεν έχει ζητηθεί από τον Pepper να τελέσει την πρώτη του κηδεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Μοιράσου το άρθρο: